Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Prirodno čišćenje doma

 Sve što vam treba da bi dom zablistao nalazi se na vašim kuhinjskim policama. Ako mislite da prirodni pripravci ne djeluju dovoljno dobro, neka vas naša priča razuvjeri. Donosimo najbolja prirodna rješenja za blistavu čistoću.

Ja sam žena u srednjim 30-ima, zaposlena, jako zaposlena, majka, supruga i – kućanica. Ovo posljednje sam, čini mi se, najviše. To mi uzima svaki slobodan trenutak pa sam, nekom čudnovatom autosugestijom, kućanske obveze pretvorila u – hobi. Valjda zato što za druge, prave hobije, nemam ni vremena. A kada je već hobi, rekla sam sebi prije pet-šest godina, valja ga raditi s užitkom i pretvoriti u zabavu. Ili to, ili ću taj najmrskiji Sizifov posao zamrziti i mrziti do kraja života!
I inače sam, kažu moji najdraži, ekološki čudak i nekako volim misliti da mogu ostaviti nešto dobro u zalog budućim naraštajima. Davno sam se, naime, odlučila za ekološko čišćenje kuće. Uživam pri pomisli da moje dijete dok se valja po podu ne briše zaostale kemikalije i da ja, onako usput, uspijevam uštedjeti na silnim šarenim bočicama kojima sam nekoć punila kupaonske ormariće. Znam da moje malo ekološko čišćenje baš i neće spasiti planet, ali ipak je zadovoljstvo znati da činim barem nešto. Stoga valja pokušati jer, čini mi se, najveću korist od sredstava za čišćenje imaju proizvođači, a najveću štetu mi, okoliš i naši novčanici.

Kraljica kućanstva

Stvar je, naime, vrlo jednostavna. Umjesto gomile sredstava u ormariću pod sudoperom danas imam samo puno sode bikarbone, alkoholni i jabučni ocat, limun i neizostavno ulje čajevca i lavande. Tako su čistile naše bake, pa ako ništa, nastavimo tako njima u spomen.
Soda bikarbona je kraljica kućanstva i, poput male crne haljinice, ono što svaka moderna žena treba imati! A na svojim je policama, u većim pakiranjima po veoma povoljnoj cijeni, ima svaki trgovački centar.
Muče li vas neugodni mirisi u hladnjaku, stavite posudicu sa sodom bikarbonom u njega, upit će sve neugodne mirise od hrane, a samo žličica sode ubačena u novu vreću za smeće neugodan će miris upijati i ondje. Blagoslov u ljetnim mjesecima! Perete li posuđe ručno, soda se može dodati u vodu za pranje, pogotovo ako muku mučimo s masnim tavama, a i koža na rukama tako manje strada.
Tepihe usisavam minimalno jednom tjedno i često ih prije usisavanja pospem sodom koja će upiti neugodne mirise. Ostavim je da djeluje pola sata, a onda usisam. Isto vrijedi i za podloge na kojima leže kućni ljubimci ili pak za mačji WC, na čije je dno, ispod pijeska, radi otklanjanja neugodnih mirisa dovoljno posipati žlicu sode.

Izvor: Sensaklub.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer