Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Fasade

FASADE

 

Za početak, nešto općenito o fasadama


Fasade su elementi zgrada koji dijele unutrašnjost zgrade od okoliša koji je okružuje. Radi razmatranja praktičnih problema koji obično zanimaju stanare, ograničit ćemo se na toplinske i parodifuzne karakteristike fasada. O zvučno-izolacijskim svojstva ćemo govoriti kasnije.

 

 

TOPLINSKA SVOJSTVA FASADA

Pod toplinskim svojstvima podrazumijeva se prijenos topline kroz fasadu, ljeti i zimi. Parametri koji su nam zanimljivi su površinska temperatura na unutrašnjoj i vanjskoj plohi fasade te svojstva matrijala od kojeg je fasada načinjena.

 

Zimski period

Tijekom zime zanima nas kako se kroz fasadu gubi toplina jer o tome nam ovisi račun za grijanje. Što je toplinski otpor fasade veći, prolaz topline je manji . Toplinski otpor ovisi o materijalima ugrađenim u fasadu i njihovoj debljini. Primjena toplinskih izolatora (npr. stiropor) djeluje povoljno.

 

Ljetni period

Tijekom ljeta zanima nas kako se grije unutrašnjost zgrade. Taj je proces složeniji jer je podložan fluktuaciji topline tijekom dana i noći. Pretpostavljamo da se tijekom dana fasada grije, a tijekom noći hladi. Pri tome utjecaj ima brzina prolaska topline kroz fasadu. Dobre su one fasade kod kojih toplina tijekom dana ne uspije proći kroz zid. Dolaskom noći fasada se hladi i novi dan dočekuje ohlađena. Takve fasade pružaju ugodnu temperaturu u zgradi i bez dodatnog hlađenja. Vidimo da u ovom razmatranju nije bitan samo toplinski otpor materijala, nego i njegov kapacitet zagrijavanja (dakle, i masa). Osim toplinskih izolatora, ovdje nam trebaju i masivni zidovi koji se sporo griju.

Postavljanjem sjenila na osunčani dio fasade (drveće, tende) i pažljivim provjetravanjem  (zatvoreni prozori danju, otvoreni noću) kod kvalitetnih fasada može se izbjeći potreba za instalacijom klima uređaja.

 

PARODIFUZNA SVOJSTVA FASADA

Pod parodifuznim svojstvima prvenstveno podrazumijevamo mehanizam prolaska vodene pare kroz fasade. Tu se krije uzrok pojave vlage i gljivica u zgradama. Taj proces ovisi o temperaturi fasade i količini vlage u prostoriji (kuhinja, kupaonica ili hodnik ili dnevni boravak). Mehanizam nastanka vlage na zidovima isti je kao orošavanje predmeta koji izvadimo iz friždera u toploj kuhinji. Vlaga nastaje kad ima dovoljno vlage u zraku i kad je predmet dovoljno hladan. Znači, vlaže se zidovi koji su dovoljno hladni i u prostorijama u kojima je dovoljno vlage (što je “dovoljno” ovisi o konkretnoj temperaturi i sadržaju vlage u zraku).

Dva su glavna načina izbjegavanja nastanka vlage na zidovima: grijanje prostorije i provjetravanje prostorije. Na prvi način dižemo temperaturu potrebnu za kondenziranje vlage, a na drugi način smanjujemo količinu vlage u zraku u prostoriji.

Mjesta nastanka vlage prvenstveno su kutevi jer su to mjesta koja su na zidu najhladnija

 

 

 

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer