Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Kako smanjiti potrošnju vode

 Hrvatska je peta zemlja u Europi po zalihama vode, a, opet, neki dijelovi kao što su otoci i područje uz obalu, nemaju dovoljno vode, posebice u toplim ljetnim mjesecima. Uz bogatstvo vode, Hrvatska se može pohvaliti i činjenicom da još uvijek u mnogim dijelovima zemlje vodu pijemo iz slavine, odnosno da je kakvoća vode uglavnom dobra. Upravo zato, važno je štedjeti i čuvati vodu, jer ipak – ona je dragocjena. Dovoljno je da učinite samo onoliko koliko možete u svom svakodnevnom rasporedu – za štednju vode dovoljne su i sasvim male promjene. 

Štednja vode neće samo smanjiti vaše režije, nego ćete na taj način i pridonijeti očuvanju okoliša. Postoje mnogi načini na koje možete štedjeti vodu, navodimo samo neke, a vi se potrudite i sami dodatno smisliti načine na koje možete smanjiti potrošnju.


Ugradite štedne perlatore

Jedan od najjednostavnijih načina za uštedu vode u vašem objektu je korištenje štednih perlatora. Da, onih malih stvarčica koje se stavljaju na vrhove slavina.
Štedni perlatori ne samo da štede vodu već smanjuju i vaš račun za energent kojim grijete toplu vodu. Pošto perlator smanjuje protok vode iz slavine, trošiti ćete manje tople vode.

Zaustavite kapanje

Ako vam na nekoj slavini ili vodokotliću voda curi, pa bilo to i kap po kap tijekom dana će nepotrebno isteći ogromna količina vode. Ponekad je dovoljno zamijeniti tek gumicu, ali ako treba i kupiti novu slavinu, investicija će vam se isplatiti kroz nekoliko mjeseci manjeg računa za vodu.

Promijenite snagu protoka


Na glavnom ventilu smanjite protok za oko 25 do 50 posto. Najbolje na minimalnu razinu na kojoj vam mogu funkcionirati uređaji i slavine.

Zamijenite vodokotlić


Noviji vodokotlići imaju mogućnost puštanja različite količine vode. Tako ćete uz istu učinkovitost potrošiti tek šest litara vode u odnosu na one starinske od 18 litara.

Skupljajte kišnicu


Možda vam se ovo čini staromodnim, ali u nekim razvijenim dijelovima svijeta skupljanje kišnice je zakonom propisano. Kišnicu možete lako skupljati u bačve ili rezervoare, a kasnije je upotrebljavati za zalijevanje vrta.

Umjesto ručnog pranja posuđa kupite perilicu. Tako štedite i vodu i struju.


Perilice posuđa su postale mnogo učinkovitije, starije perilice za pranje posuđa troše i do 40 litara vode u odnosu na neke od novijih modela koji koriste samo 15 litara.
Uvijek pokušajte koristiti perilice za pranje rublja i posuđa kada su pune.

Kupujte ekonomične aparate

Perilice posuđa i rublja visoko rangirane na ljestvici ekonomičnosti možda pri kupnji djeluju skuplje, ali će se s vremenom isplatiti, a vi ćete manje zagađivati okoliš.
Prilikom korištenja perilice rublja pokušajte koristiti program sa najkraćim pranjem. Kod kupovine nove perilice obratite pažnju da su učinkovite one od oko 45-50 litara po 5 kg opterećenja.
Ako ručno perete posuđe, prvo ga namočite i operite u nekoj posudi, a zatim pustite vodu na slavini i isperite.
Prilikom pranja voća i povrća perite ga u zdjeli tako da već korištenu vodu možete ponovno koristiti za zaljevanje cvijeća.

Tuširajte se umjesto kupanja

Tuširanjem od 5 minuta iskoristiti ćete oko 40 litara vode u odnosu na kupanje, što je oko 100 litara.

Zatvorite vodu tijekom brijanja

Zatvorite vodu dok se brijete ili perete zube ili bilo što drugo radite iznad umivaonika. Nema potrebe da teče cijelo vrijeme.


Ovim putem skrećemo pozornost na sve vas – čuvajte vodu, čuvajte okoliš i sve dragocjeno što imamo jer ćemo u suprotnom prije ili kasnije sami ugroziti blagostanje u kojem živimo.

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer