Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Kako uštedjeti na potrošnji plina

 S obzirom da plin u kućanstvima koristimo prvenstveno za kuhanje, pripremu tople vode ili grijanje tako ćemo podijeliti korisne savjete o štednji plina.

Kod kuhanja je bitno da kuhate s poklopcem i na taj način toplina ostaje u posudi što dovodi do 20% uštede energije. Pri svakom otvaranju vrata pećnice za vrijeme pečenja gubi se do 20% topline, pa to radite što rijeđe. Također pazite kod odabira plamenika za pojedino kuhanje na način da plamen prekrije samo dno posude, da ne ide okolo dna posude jer se time nepotrebno rasipa energija.

Kod potrošnje plina na pripremu tople vode pripazite da vam na slavinama ne ide kipuća voda koju onda morate hladiti sa miješanjem hladne vode, pokušajte smanjiti temperaturu na samom bojleru i na taj način uštedite na plinu i vodi.
Mnogi peru zube ili se briju u toploj vodi pa tu vrijede pravila kao i kod štednje vode, a to je da svakako nemojte dozvoliti da voda curi cijelo vrijeme dok perete zube ili se brijete.
Naravno, ukoliko možete svakako izbjegavajte kupanje i umjesto toga se tuširajte.

Kod grijanja na plin prije svega bi naveo da prije početka sezone grijanja pozovete ovlaštenu osobu da provjeri vaše bojlere tj. plamenike jer zaprljani plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje energenta. Također, serviser treba pogledati kotlove i izmjenjivače toplina da nemaju kamenca jer kamenac smanjuje prolaz topline kroz sustav. Obavezno prozračite radijatore te ih ne zaklanjajte raznim predmetima. Kod svih vrsta centralnih grijanja svakako preporučujemo ugradnju radijatorskih termostatskih ventila s kojima možete uštedjeti i do 20%. Nadalje, ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove grijanja za 7 do 15%. Nove sobne termostate možete programirati da za vrijeme noći ili kad vas nema slabije griju i na taj vam način štede energiju.

Izvor: Režije.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer