Kako uštedjeti na potrošnji plina

 S obzirom da plin u kućanstvima koristimo prvenstveno za kuhanje, pripremu tople vode ili grijanje tako ćemo podijeliti korisne savjete o štednji plina.

Kod kuhanja je bitno da kuhate s poklopcem i na taj način toplina ostaje u posudi što dovodi do 20% uštede energije. Pri svakom otvaranju vrata pećnice za vrijeme pečenja gubi se do 20% topline, pa to radite što rijeđe. Također pazite kod odabira plamenika za pojedino kuhanje na način da plamen prekrije samo dno posude, da ne ide okolo dna posude jer se time nepotrebno rasipa energija.

Kod potrošnje plina na pripremu tople vode pripazite da vam na slavinama ne ide kipuća voda koju onda morate hladiti sa miješanjem hladne vode, pokušajte smanjiti temperaturu na samom bojleru i na taj način uštedite na plinu i vodi.
Mnogi peru zube ili se briju u toploj vodi pa tu vrijede pravila kao i kod štednje vode, a to je da svakako nemojte dozvoliti da voda curi cijelo vrijeme dok perete zube ili se brijete.
Naravno, ukoliko možete svakako izbjegavajte kupanje i umjesto toga se tuširajte.

Kod grijanja na plin prije svega bi naveo da prije početka sezone grijanja pozovete ovlaštenu osobu da provjeri vaše bojlere tj. plamenike jer zaprljani plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje energenta. Također, serviser treba pogledati kotlove i izmjenjivače toplina da nemaju kamenca jer kamenac smanjuje prolaz topline kroz sustav. Obavezno prozračite radijatore te ih ne zaklanjajte raznim predmetima. Kod svih vrsta centralnih grijanja svakako preporučujemo ugradnju radijatorskih termostatskih ventila s kojima možete uštedjeti i do 20%. Nadalje, ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove grijanja za 7 do 15%. Nove sobne termostate možete programirati da za vrijeme noći ili kad vas nema slabije griju i na taj vam način štede energiju.

Izvor: Režije.hr