Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Neobični alati u vašem domu koje možete iskoristiti na neočekivane načine

  Nećete vjerovati na koje sve kreativne načine možete koristiti neke stvari koje imate u domu, a koje inače služe za nešto sasvim drugo. Odličan način da uštedite vrijeme i novac.

Neke stvari koje imate u svojim ladicama u kući, kao naprimjer, štapići za jelo ili čepovi od pluta, možete iskoristiti na još neke načine. Ovim putem otkrivamo vam neke alate koje možete iskoristiti na neočekivane načine.

Štapići za jelo


Prije nego ih bacite, sa kineskim štapićima za jelo možete očistiti obuću od blata i prljavštine. Možete ih iskoristiti kao dodatnu podršku za grančice vaših biljki u teglama, a dobro će doći i prilikom odvajanja korijenja biljki prilikom presađivanja.

 

Kvačice za sušenje rublja


Prilikom zakucavanja čavla možete ga pridržavati kvačicom za sušenje rublja da ne ozljedite prste. Kvačicama možete pričvrstiti lagane tkanine kojima želite zaštititi svoje biljke od mraza ili insekata. Nakon što operete vaše vunene rukavice, po jednu kvačicu stavite tamo gdje inače stavite svoje prste kako bi rukavice prilikom sušenja zadržale oblik.


Kapaljka


Pritom ne mislimo na one malene koje koristite za kapanje ljekovite tekućine u uši. Pomoću većih kapaljki možete zamijeniti vodu cvijeću u vazi bez da cvijeće izvadite vani. Njima možete zaljevati biljke u tegli koje imaju gusto lišće tako što ćete vodu precizno nakapati tamo gdje treba. A možete i ukloniti višak tekućine iz tanjurića nakon zaljevanja biljki tako da im korjen ne istrune zbog previše vode.

 

Čepovi od pluta


Očistite njima oštrice vrtlarskih škarica zajedno s limunovim sokom i krupnom soli.

Čačkalice


Čačkalicama možete napraviti pomoćna slova ili crtež na torti prije konačnog ukrašavanja, njima možete očistiti rupe u gnječilici za češnjak ili cjediljki. Čačkalicom možete odčepiti plamenik plinskog štednjaka.

Ljepljiva traka


Ljepljivom trakom možete očistiti prljavštinu koja se nakupila na zaštitnim površinama 'nogu' od vašeg stola i stolica, a možete pokupiti dlake vaših ljubimaca s odjeće, kreveta, fotelje...

Izvor: Su.B.|shine.yahoo.com

 

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer