Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Trikovi koji će vaš mali stan učiniti većim

  S obzirom da je danas svaki kvadrat stana itekako bitan, te da se većina ne može  'razbacivati' stambenim prostorom, važno je znati kako dom što bolje i praktičnije urediti i barem ga vizualno povećati.

Ako živite u malom stanu, a skromne sobe trebaju imati više funkcija, naučite kako ih pravilnim izborom namještaja i igrom boja učiniti što većima.

Uz nekoliko trikova vidjet ćete da to i nije tako teško!
Koristite svijetle boje, one otvaraju prostor Obojite zidove svijetlom bojom jer ćete time dobiti na prostranosti. Bitno je i da tepih i krevet budu u istoj boji, jer šarenilo samo po sebi vizualno smanjuje prostor. Strop obavezno obojite u bijelo i nikad, ali baš nikad ne povlačite bijele linije između stropa i zidova jer ćete tako strop učiniti nižim nego što jest.

Police su uvijek dobrodošle
Svi znamo da prostora za stvari nikad dosta. Zbog toga iskoristite svaku mogućnost, pa na zidovima iznad kreveta, televizora ili računala postavite jednostavne police na kojima možete držati knjige, suvenire ili neke druge sitnice, a u dječjoj sobi igračke. Sve će vam biti nadohvat ruke, a opet će oplemeniti prostor.

Ladice ispod kreveta
U malim sobama važan je svaki milimetar, pa je zbog toga vrlo praktično imati ladice ispod kreveta, u kojima možete držati posteljinu i razne potrepštine.

Namještaj na kotačiće je poželjan
Preporuča se da u sobi imate što više komada namještaja na kotačiće. Na taj ćete način bez problema moći premjestiti stolicu ili komodu, što je jako praktično.

Ormar do stropa
Pravilan izbor namještaja igra itekako značajnu ulogu u malim sobama, tako da morate voditi računa o tome da prostor ne bude prenatrpan. Upravo zbog toga umjesto dva niža ormara, izaberite jedan viši, do stropa. Isto tako izbjegavajte glomazne garniture za sjedenje.

Izvor:net.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer