Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

U par poteza dovedite u red svoj životni prostor

 Muku mučite s previše stvari u svom domu? Donosimo nekoliko korisnih savjeta za rješenje problema.


Iskoristite namještaj

Za dnevni boravak najpoželjniji su veliki ormari i police, u koje se može staviti dosta ukrasnih predmeta, ali i maleni stolovi koji imaju mnogo skrivenih polica, što je odlično za 'skrivanje' daljinskih, igraćih karata, baterija i ostalih sitnica.


Maskirajte spremišta

Stručnjaci savjetuju da treba iskoristiti ukrase. Naprimjer, u vazama možete držati punjače i adaptere.


Oslobodite prostor

DVD-e i CD-e možete maknuti iz omota i staviti u posebne, za to namijenjene pregrade, te tako osloboditi prostor. LCD televizori mogu uštedjeti dosta prostora, ali je važno da nisu preveliki.


Odredite granicu

Stručnjaci savjetuju i da treba odrediti koliko bi neke stvari, poput igračaka, trebale zauzimati mjesta. Kada vidite da ih ima više nego što stane u neki prostor, jednostavno se riješite onog što je staro ili što više ne koristite.


I na kraju, ali ne manje važno: Redovito čistite stan

Svaki dan barem malo počistite nered. Svi su stručnjaci složni u jednom – urednost je glavni ključ u organizaciji prostora, piše galtime.com.

Izvor: Magazin.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer