Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Kako uštedjeti na potrošnji struje

 

   Štednja struje ponajprije uključuje uštede na rasvjeti, ovo što slijedi je nekoliko praktičnih savjeta kako uštedjeti na rasvjeti:

  • potrebno je maksimalno iskoristiti dnevno svjetlo što se postiže izbjegavanjem tamnih zavjesa, zaklanjanjem prozora nepotrebnim predmetima, čišćenjem prozora itd.
  • redovito čišćenje rasvjetnih mjesta, jer nečista rasvjetna mjesta smanjuju njihov učinak i do 40%.
  • usmjerite rasvjetna mjesta na željena područja kako bi ista osvjetljavala nepotrebna područja, pri tome dobro je koristiti halogene žarulje koje proizvode fokusiranu i intenzivniju svjetlost i pri tome troše i do 40% manje električne energije.
  • upotreba štednih žarulja. Štedne, odnosno fluorokompaktne žarulje za istu razinu osvjetljenja  troše oko pet do šest puta manje električne energije, a imaju desetak puta dulji vijek trajanja od običnih žarulja s trajnom niti. Neki ljudi se ne mogu priviknuti na drugačiju svjetlost koju daju te žarulje i na njihovu skuplju cijenu, za razliku od običnih, pa ih izbjegavaju, a što ne bi smio biti razlog jer se štednim žaruljama može uštedjeti i do sto kuna godišnje po jednoj žarulji, dovoljno da se štedna žarulja isplati za jednu godinu.
  • kupnjom žarulja energetskog razreda A može se uštedjeti i do 35% na potrošnji električne energije za razliku od npr. žarulja energetskog razreda D
  • pametno je ugraditi rasvjetna tijela sa senzorima pokreta posebno na mjestima koja rijetko posjećujete i na kojima kratko boravite.


Kao i kod žarulja tako se i kod kućanskih aparata preporučuje kupnja uređaja koji spadaju u energetski razreda A koji također troše i do 35% manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Važno je napomenuti da za hladnjake i ledenice postoje i klase A+ i A++ koje naravno troše još manje električne energije. Tu je naravno problem cijena jer su uređaji većeg energetskog razreda (A) skuplji u startu, ali se s vremenom sigurno isplate.

Regulirajte temperaturu u hladnjaku, npr. po zimi možete smanjiti temperaturu u hladnjaku jer je vani hladnije. Smanjenjem temperature za 10oC možete uštedjeti i do 5% energije.

Što se tiče perilica rublja pripazite da imate perilicu rublja koje zadovoljava vaše potrebe, tj. da ne kupujete perilice rublja za 7kg ako je vam dosta ona od 3kg, također današnja sredstva za pranje kvalitetno peru odjeću i na manjim temperaturama, pa na taj način štedite električnu energiju. Uštedjeti se može i na centrifugiranju, namještanjem centrifuge na oko 1500 okr/min može se uštedjeti i do 30% električne energije.  Naravno izbjegavajte sušilice za rublje i ako imate mogućnosti, sušite rublje na zraku.

Kod perilica posuđa trebalo bi izbjegavati programe koji imaju u sebi sušenje posuđa, umjesto toga, malo krpu u ruke i električna energija se uštedi. Također možete uštedjeti električnu energiju ako perilicu priključite na toplu vodu pa ona troši manje električne energije za zagrijavanje vode, to je isplativo samo ako vam je proizvodnja tople voda jeftinija od električne energije potrebne za zagrijavanje iste.

Kod kuhanja na struju je bitno da kuhate s poklopcem i na taj način toplina ostaje u posudi što dovodi do 20% uštede energije. Hrana će se brže skuhati ako posuda bolje prijanja na grijaču ploču štednjaka što znači da treba upotrebljavati posude sa ravnim i glatkim dnom. Staklokeramičke ploče su učinkovitije od klasičnih ploča. Ista stvar je i kod pećnica koje imaju ugrađen ventilator, one mogu uštedjeti oko 10% električne energije. Pri svakom otvaranju vrata pećnice za vrijeme pećenja gubi se do 20% topline, pa to radite što rijeđe. Kod priprema malih količina hrane ako ste u mogućnosti koristite mikrovalnu pećnicu jer one mogu uštedjeti i do 50% električne energije.

Kod ostalih kućanskih aparata izbjegavajte njihov radu u „stand by“ načinu rada jer na taj način možete uštedjeti i do 5% ukupne električne energije u kućanstvu. Također pripazite i da punjače ne ostavljate utaknute u struju jer još uvijek neki rade i ako ne pune vaš uređaj.

Što se tiče računala važno je napomenuti da „Screen saver“ ne štedi energiju već samo ekran, također gasite monitor kad vam nije potreban jer on troši više od pola energije cijelog sustava računala.

S obzirom da danas brojna kućanstva imaju klima uređaje koji su veliki potrošači električne energije, svakako savjetujemo kad se kupuju klime da se pazi na energetski razred u kojem se klima uređaj nalazi i da se ne kupuje klima većeg kapaciteta nego što je potrebna da rashladi vašu kvadraturu stana. Na tržištu postoje i klima uređaji s inverterom koji postižu velike uštede za razliku od običnih klima uređaja. Također, upozoravamo i savjetujemo vam da prilagodite unutarnju temperaturu vanjskoj što znači da unutarnja temperatura ne bude niža od vanjske u prosjeku za više od 5oC.

Izvor:Režije.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer