Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Kakvu stolariju kupiti i kako uštedjeti na gubitcima energije

 Zbog loše izoliranih prozora i vrata gubi se čak 50 posto toplinske energije!Spriječite to boljom izolacijom.

Stolariju dijelimo na vanjsku i unutarnju, a svaka od njih treba zadovoljiti više funkcionalno-estetskih kriterija, kao što su zvučna izolacija, toplinska izolacija, ekonomičnost te estetsko uklapanje u elemente interijera. Prozori moraju biti svjetlopropusni zimi, svjetlonepropusni ljeti, moraju biti pomični, ali sigurni od provale, lagani, ali dovoljno čvrsti.

I ekologija je važna

U područje vanjske stolarije ubrajamo vrata i balkonske prozore, a najčešće se kao materijal koristi drvo, PVC, aluminij ili kombinacija drvo-aluminij. Drvena stolarija je ekološki najprihvatljivija. Nedostatak joj je kompleksno održavanje i visoka cijena. PVC stolarija našla je široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje, ali ekološki je najmanje prihvatljiva. Aluminijska vanjska stolarija je gotovo neizostavna na poslovnim objektima.

 

U stambenim objektima je idealna kombinacija aluminija na fasadi i drveta s unutrašnje strane, čime se ostvaruje puno ugodniji ambijent od primjene samog aluminija. Nedostatak takvih prozora je jako visoka cijena pa su rijedak izbor. Vanjska stolarija je osjetljiva zona što se tiče toplinskih gubitaka. Oko 50 posto ukupnih toplinskih gubitaka objekta događa se upravo na vanjskoj stolariji. Za kvalitetu toplinske izolacije važan je materijal od kojega je stolarija izvedena, sa svim svojim elementima, ali najkritičnije točke su spojevi prozor-zid, krilo-okvir i kutovi krila te sami materijal. Upravo zbog tih osobina, poželjno je da je vanjska stolarija što jednostavnijeg oblika, tj. što veće površine stakla. Drvo kao materijal je najbolji toplinski izolator. PVC je lošijih karakteristika, a aluminij je, kao materijal, najlošiji izolator. Prozorski profili, neovisno o materijalu, moraju osigurati dobro brtvljenje, nizak koeficijent prolaska topline, prekid toplinskog mosta.

Staklo je također važan element za postizanje toplinskih ušteda. Standardno je ostakljenje dvoslojnim izolacijskim staklom 4/16/4 sa različitim koeficijentima toplinske izolacije, a moguća je izvedba s troslojnim staklom, što podiže izolacijska svojstva, ali i cijenu. Za poboljšanje toplinske izolacije se umjesto zraka kao izolatora, prostor između stakala može ispuniti inertnim plinom argonom.

 

Ne zaboravite premaz

Vrlo je važan i low-e premaz na unutarnjoj strani unutarnjeg stakla. To je tanki premaz metalnih oksida koji propušta sunčane zrake u prostoriju, a zaustavlja valove toplinske energije iz prostorije. Potpuno je proziran. Iz svega navedenog vidljivo je da je izbor vanjske stolarije kojom bi se štedjelo na energiji vrlo kompleksan, ali budite svjesni da ušteda energije nosi višu cijenu investicije u vanjsku stolariju, ali dugoročnu uštedu!

Cijena varira kao i kvaliteta

Aluminijska stolarija skuplja je od PVC stolarije, ovisno o proizvođaču, od 25 do 40 posto. Najskuplja je drvena stolarija, koja je od najjeftinije, PVC stolarije, skuplja i do pedeset posto. Međutim, osim cijene važno je pripaziti i na izvedbu stolarije, kvalitetu okova i montaže. Osim toga, voditi računa valja i o kutijama za rolete, oko kojih se javljaju najveći gubici topline. Sistem Super Term kao nadvoj iznad prozora koristi pjenasti blok vlaknaste strukture ispunjen aluminijskim ojačanjem. Kutija se s vanjske strane može obraditi, tj. ožbukati, takozvana podžbukna kutija. S unutarnje strane detalj je također odličan, na pjenasti blok montira se knauf ploča i kutija se tako ne vidi ni s unutarnje ni s vanjske strane. Servisiranje rolete obavlja se otvaranjem donjeg poklopca.

Često se ne pazi na montažu, a ona je ključna 

Nepravilna ugradnja također može povećati toplinske gubitke u objektu. Mnogi misle da je ključna stvar za kvalitetu izbor profila, stakla, boje... pa tako zapostave jednako važan element – ugradnju stolarije. Pri ugradnji prozora važna je i precizna izrada i brtvljenje spojeva između prozorskih profila i zidova odnosno špalete. U slučaju krive ili loše izvedbe dolazi do povećanog prolaza topline i kao posljedica nastaje povećano slijeganje prašine. Postoji mogućnost razvoja plijesni zbog površinske kondenzacije. Mogućnost pogrešaka i tih pojava izrazitija je pak pri obnovi prozora. Važna je i zvučna izoliranost prozora, stoga se pri kupnji treba paziti i na tu značajku prozora. Kod energetski učinkovitih prozora prostore treba intenzivnije prozračivati, kako relativna vlažnost unutarnjega zraka ne bi prešla kritičnu granicu.

PVC - lako se održava, ali nije ekološka

PVC stolarija našla je široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje i malu osjetljivost na vanjske utjecaje. Izbor boja nije prevelik, a najjeftinija je bijela stolarija. Ekološki je najmanje prihvatljiva.

Osjetljiva je na sunce i najlošije se drži u požaru jer pomaže njegovu brzom širenju i stvara strašan dim. Međutim, PVC je zahvalan materijal, neosjetljiv na vlagu, a prozore od PVC-a nije potrebno bojiti. Možete ih prati deterdžentom za suđe.

Aluminij - Loša izolacija glavni nedostatak

Aluminijska vanjska stolarija je gotovo neizostavna na poslovnim objektima. Aluminij je vrlo otporan na vanjske utjecaje pa mu je vijek trajanja 30 do 50 godina. Ne traži održavanje, a izbor boja je velik. Taj je materijal vizualno hladan pa nije preporučljiv u stambenim objektima. Najlošiji je izolator pa je bolje nabaviti onaj s tzv. termičkim mostom koji dobro izolira, ali povisuje cijenu za 25%.

Drvo - najprihvatljivije, ali - preskupo

Drvena je stolarija ekološki najprihvatljivija. Taj prirodni materijal ima veliku sposobnost upijanja vlage, a time i mijenjanja dimenzije, što za prozor nije dobro. Vlaga drvo jako oštećuje pa kvalitetan drveni prozor mora biti jako dobro impregniran, što ga čini skupim.

S druge strane, impregnacija drvenih prozora ne može biti dugotrajna, što znači da drveni prozori traže često i zahtjevno održavanje. Osim toga, prilično su skupi.

Autor: 

 

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer