Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Kako nas uništava suhi zrak

Ukoliko relativna vlaga zraka u prostoriji dođe blizu 100 posto, može doći do pojave kondenzacije na površinama, što dovodi do stvaranja plijesni ili hrđanja. Međutim, ni previše suh zrak nije pogodan za zdravlje.


Studije su pokazale da suhi zrak ima četiri glavna djelovanja na ljudsko tijelo:

1. Udisanje suhog zraka je potencijalna opasnost za zdravlje koja može uzrokovati respiratorne bolesti kao što su astma, bronhitis, sinusitis, krvarenje nosa ili opća dehidracija, jer se smanjuje količina tjelesnih tekućina tijekom disanja.

2. Isparavanje vlage s kože može uzrokovati iritaciju kože i svrbež očiju.

3. Ako je snižena vlaga zraka, dolazi do statičkog elektriciteta - blagog šoka prilikom dodira metala.

4. 'Subjektivna' temperatura zraka je manja nego ona na koju ukazuje termometar, tijelu je hladnije.

Da bi nadoknadila nedostatak vlage u zraku, pluća proizvode više sluzi. I baš ova dodatna gusta sluz može stvoriti probleme astmatičarima. Najjednostavniji način da ovome doskočite je ispijanje puno vode. Dakako, to ne znači ispiti puno vode tijekom samog napada astme. Uvijek uzimajte lijek koji vam je liječnik propisao na način kako vam je to objasnio.

Problem suhog zraka može se smanjiti povećanjem relativne vlage zatvorenog prostora uz pomoć ovlaživača zraka, tj. raznih metoda isparavanja tekućine iz postavljenih posuda. Mogu pomoći čak i mokri ručnici postavljeni na radijatore.

Osim toga, što je manja temperatura sobe, to je lakše postići željenu vlažnost zraka. Nabavite higrometar koji će vam pomoći u utvrđivanju vlažnosti zraka.


Subjektivni osjećaj topline i vlaga


Što se tiče subjektivnog osjećaja topline, on ovisi o vlazi neke prostorije i može varirati i po pet ili šest stupnjeva na istoj temperaturi, ukoliko se vlaga mijenja od 10 do 80 posto. Naime, zbog isparavanja, ljudsko se tijelo hladi kad je izloženo suhom zraku. Osjećaj hladnoće pada kako se smanjuje vlaga. Primjerice, na temperaturi od 21 stupnja Celzijeva osoba će osjećati veću hladnoću ukoliko uđe u sobu sa suhim zrakom nakon izlaska iz kupaonice pune vlage.

Primjerice, temperaturu zraka od 24 °C uz relativnu vlage od 0% ljudi osjećaju kao 21 °C. Kod relativne vlage od 100% istu temperaturu osjećali bismo kao da je 27 °C.

Ugodna temperatura postiže se na 23 stupnja uz relativnu vlagu zraka od 20% ili na 21 stupanj uz 80% vlažnost zraka. Relativna vlaga od 20% uobičajena je tijekom zimskih mjeseci u domovima bez ovlaživača zraka u kojima je uključeno grijanje.


Izvor: Magazin.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer