Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Hrvatska je usvojila Strategiju energetskog razvitka (2009.) i u pristupnim pregovorima s Europskom unijom prihvatila međunarodne obveze o smanjenju potrošnje primarne energije i povećanju energetske učinkovitosti.

Hrvatska se obvezala preuzeti paket energetskih ciljeva poznat kao 20+20+20, odnosno povećati udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora na 20%, povećati energetsku učinkovitost za 20% i smanjiti emisije stakleničkih plinova za 20%, a sve do 2020. godine.

      U Hrvatskoj gotovo 50% stambenog fonda čine zgrade koje su izgrađene prije donošenja propisa koji uređuje područje uštede energije i toplinske zaštite u zgradama (1970.). Procjenjuje se da te zgrade godišnje potroše do i preko 250 kWh/m2 energije za grijanje. Primjera radi, niskoenergetske i pasivne kuće godišnje na grijanju potroše 70 odnosno samo 15 kWh/m2. Ovakva smanjenja potrošnje energije nije moguće postići građevinskim sanacijama postojećih zgrada, ali to mora biti cilj kod rekonstrukcija zgrada i obveza kod projektiranja novih.

Analiza postojećih propisa pokazuje pooštravanje kriterija vezanih za uštedu energije i toplinsku izolaciju u zgradama, čime su postavljeni temelji za ostvarivanje značajnih energetskih ušteda u sektoru zgradarstva. Procjenjuje se da u sektoru zgradarstva postoje veliki neiskorišteni potencijali uštede energije na razini do 30%. Primjenom novih propisa stimulira se primjena bioklimatskih tehnika projektiranja, korištenje pasivnog sunčevog zračenja, te iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada  definira zgrade za koje je potrebno izdati energetski certifikat. Prema ovom Pravilniku stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, gdje je A+ oznaka  energetski najefikasnijeg razreda pasivnih kuća, a oznake B i C odgovaraju razredu niskoenergetskih kuća. Energetski najslabiji razred označen je  oznakom G i u taj razred ulazi većina zgrada izgrađenih prije Pravilnika iz 1970.

Stambenih zgrada građenih prije 1990. koje zahtjevaju sanaciju građevinskih elemenata – fizike zgrade na riječkom području ima oko 60%. Tipičan je primjer neboder u Čandekovoj ulici, br. 8, u Rijeci, gdje je toplinska zaštita u potpunosti uništena i zahtjeva hitnu sanaciju.

Autor teksta:

Dr. sc. Bernard Franković

Profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer