Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Suvlasnici pitaju - Odvojeni ulazi - postavljanje reklame

Imam mogućnost postavljanja velike reklame na bočni zid zgrade. Međutim, u zgradi su tri odvojena ulaza sa svojim PS, ta dva ulaza traže da im se uplaćuje isti iznos za najam, a nalaze se na drugom kraju zgrade te imaju odvojenu struju. Ukratko- ja nađem firmu za najam i moj ulaz plaća struju i održavanje, a oni bi iste novce! Moje pitanje je: da li sam ja opće dužan zakonski ostalim ulazima uplaćivat najamninu?

Da li to u zakonu striktno piše? Ako piše, koliki bi minimalan postotak bio? Mislim da bi bilo fer da 30% ide ulazima koji su na drugom kraju zgrade i ne angažiraju se oko toga uopće. Molim vaše mišljenje i iskustva. L.p.

Jeste li sklopili ugovor o upravljanju i korištenju zajedničkih dijelova zgrade? Takav ugovor bi trebale imati sve zgrade koje su građevinska cjelina, a imaju odvojene međuvlasničke ugovore. To je jedino rješenje za ovakav problem koji je posebno izražen i kod zgrada koje imaju kotlovnice (trebaju dogovoriti način obračuna troškova) i naravno zajedničke instalacije.

USSGK

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer