Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Kada i koliko predstavnik suvlasnika i/ili upravitelj mogu odlučiti o trošenju novca iz pričuve bez pitanja suvlasnika

Jedno od najčešćih pitanja je upravo ovo iz naslova ,kada i koliko novaca mogu predstavnik suvlasnika i/ili Upravitelj potrošiti bez suglasnosti suvlasnika odnosno opravdati trošak  naveden u Godišnjem planu održavanja. Zakonom nije definirano koliki to iznos može biti ali suvlasnici  mogu tu stavku definirati u međuvlasničkom  ugovoru ( MVU)

A kada mogu potrošiti bez suglasnosti?

  • U slučaju strukturne ugroženosti građevine
  • U slučaju potrebe hitne intervencije na instalacijama građevine
  • U slučaju neposredne protu požarne ,poplavne ili oborinske ugroženosti

U takvim situacijama Zakon nalaže Predstavniku suvlasnika i Upravitelju da poduzmu sve potrebne mjere za daljnje sprječavanje veće štete na zajedničkoj i privatnoj imovini ili ugroženosti zdravlja i života ljudi

U svim ostalim slučajevima ,pod time se misli na redovito održavanje zgrade Predstavnik suvlasnika i Upravitelj su ograničeni Godišnjim planom održavanja zgrade i voljom suvlasnika

Alen Kristović

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer