Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Okućnica i parkirna mjesta

U posljednje vrijeme sve više pitanja se odnosi na korištenje okućnice stambenih  zgrada i parkirnih mjesta.

Okućnica

  • Temeljno pravilo je da okućnicu  koja je u suvlasništvu zajednice mogu koristiti svi suvlasnici na neškodljiv način za ostale.
  • Ako je okućnica djeljiva  tako da  svaki suvlasnik  koristi svoj idealni dio  a da pritom  ne onemogućava pristup  zgradi , posebice u izvanrednim situacijama (požar, potres i sl.)
  • Pravo  građenja na  dijelu okućnice   može se ostvariti jedino po urbanističkim uvjetima (potrebite dozvola nadležnog tijela)
  • Za bilo kakvo samostalno korištenje djela okućnice radi  ostvarivanja osobne koristi, potrebna je suglasnost svih ostalih suvlasnika

Ako postoje specifičnosti  za koje vrijede posebna pravila, suvlasnici to mogu regulirati međuvlasničkim ugovorom.

Parkina mjesta

Kad su u pitanju parkirna mjesta,  svaki suvlasnik koristi pripadajuće mjesto  ako je označeno ili  na primjeren način osigurano.  Problem se javlja  u situacijama gdje  parkirna mjesta nisu označena  što često koriste i osobe koje ne pripadaju suvlasničkoj zajednici. Povremeno   korištenje  je teško riješiti. Međutim, ako treća osoba uporno  zauzima prostor na parkiralištu koje pripada suvlasnicima,  protiv njega se može podnijeti tužba sudu.  Na privatnim parkiralištima ne važi Zakon o sigurnosti u prometu pa policija ne poduzima službene radnje.

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer