Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Vodomjer će nam prepoloviti račun

 Uz puno ideja i nešto odricanja, moguće je i u ovim teškim vremenima održati razinu rashoda u skladu s prihodima. Svakodnevno ćemo objavljivati priče kako se snalaze drugi i što savjetuju.

Iako prvu fakturu tek očekuju, obitelj Cipčić iz Karlovca vjeruje da će zahvaljujući ugradnji vlastitog vodomjera na računima Vodovoda i kanalizacije uštedjeti 120 kuna mjesečno. Mladi bračni par Ivan i Magdalena dosad su toj tvrtki plaćali oko 300 kuna vrijedne fakture, obračunate paušalno, a ukupna potrošnja zgrade dijeli se po broju članova kućanstva. Ubuduće, pak, unatoč tome što su dobili prinovu, dvomjesečnog sina Martina, Cipčići računaju na znatne uštede, zbog čega su i ugradili dva unutrašnja vodomjera, jedan u kuhinji, a drugi u kupaonici.– Dobivali smo račune za 14 kubika vode, pa smo se još u veljači, kad su doneseni novi opći uvjeti gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija, odlučili ugraditi vlastite mjerače potrošnje. Prvo smo za to morali ishoditi suglasnost vlasnika većine suvlasničkih udjela – kaže Ivan.

Naime, u njihovoj je zgradi 61 stan, a kod ishođenja suglasnosti ne treba skupiti potpise većine vlasnika, nego onih čiji stanovi površinom čine većinu u ukupnoj stambenoj površini zgrade. Sada kada se obitelj Cipčić izdvojila, iz ukupne potrošnje zgrade izbacit će se njihov udio, a ostatak preraspodijeliti po ostalim stanovima, ponovno paušalno.

– Nakon što smo prikupili suglasnosti, kupili smo dva atestirana vodomjera koje sam ukupno platio 500 kuna. Baždareni su na pet godina, a ugradio ih je ovlašteni vodoinstalater te napravio zapisnik o izvedenim radovima – ističe Ivan. Radovi su ih stajali 1400 kuna, a očekivanje je da će se za godinu ulaganje isplatiti. Dogovor je da će njihovu potrošnju odčitavati predstavnik suvlasnika-stanara.

– Da je više od polovice stanova ugradilo zasebne vodomjere, potrošnja bi se mogla odčitavati na daljinu – napominje Magdalena.


Izvor: Večernji list

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.