Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Zbog krize sve češća odustajanja od zahtjeva za legalizaciju

 Legalizacija nezakonito sagrađenih objekata čak i deset mjeseci nakon što je bio postavljen rok za podnošenje zahtjeva, nikako ne ide prema očekivanjima. A rok je, kao što je poznato, bio 30. lipnja 2013. godine do kada je predano 820 tisuća zahtjeva, od čega ih čak 600 tisuća nije podneseno sa kompletnom dokumentacijom...Mogućnost nepotpune predaje zahtjeva bila je dozvoljena s ciljem da se ispuni rok i dobije potreban administrativni broj pod kojim se vodi pojedini predmet. No, sada su sve češće počeli stizati pozivi da se dokumentacija kompletira te se postavljaju rokovi do kojih to mora biti učinjeno. Međutim, pojavljuju se novi problemi.

Naime, za kompletiranje dokumentacije i plaćanje kazne, odnosno naknade za zadržavanje nezakonito sagrađenih zgrada u prostoru, ukupni troškovi u nekim slučajevima dosežu i po desetak tisuća kuna. Problem je što danas mnogi vlasnici koji žele legalizirati svoje objekte jednostavno nemaju dovoljno potrebnih financijskih sredstava zbog čega maksimalno pokušavaju odgoditi plaćanje.

Upravo iz tog razloga se dolazi do apsurda da trenutno postoji veliki broj obrađenih predmeta koji ne mogu biti provedeni do kraja, jer se čeka vlasnikova uplata. Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo saznajemo da su, zbog nemogućnosti plaćanja naknade za legalizaciju, u nekim županijama sve češća i odustajanja od zahtjeva.

Pitanje je stoga, hoće li se legalizacija obaviti u roku od dvije godine kako je to bila najavila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Ili će možda ipak trebati učiniti još koji ustupak i stvoriti nove, dodatne olakšice za dovršetak procesa legalizacije...

Vesna Tomašević

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.