Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Prva odšteta za pogrešno ugrađene razdjelnike

Danska tvrtka Brunata, koja se bavi ugradnjom, očitavanjem i obračunavanjem razdjelnika topline, kalorimetara i individualnih mjerila vode, zbog pogreške jednog od njihovog sada već bivšeg podizvođača u programiranju razdjelnika u Požegi, stanarima koji su dobili nerealne račune isplatila je ukupno 45 tisuća kuna odštete.

Riječ je o četiri zgrade na kojima je radio lokalni podizvođač i, kako doznajemo, 80-ak stanara kojima je ponuđeno financijsko obeštećenje u različitim iznosima, od otprilike 30 pa do dvije tisuće kuna. Na taj su se način izbjegle tužbe i povlačenje po sudovima.

Greška u programiranju 

Da je došlo do isplate odštete, potvrđeno nam je u Brunati i u Komunalcu Požega, čiji je direktor Anto Bekić nedavno u lokalnoj radijskoj emisiji ukazao na problem s tvrtkom koja je montirala razdjelnike i učinila propust pa smo tim slijedom krenuli tražiti uzrok i krivca. U Brunati, koja je doslovce izumila razdjelnike davne 1917., pojašnjavaju da uslijed pogreške njihova bivšeg podizvođača u programiranju pojedinih uređaja u nekim stambenim zgradama u Požegi stanarima tih stambenih zgrada nije bila omogućena pravilna raspodjela toplinske energije. Pritom napominju da oni nisu imali nikakvu materijalnu ili bilo kakvu drugu korist.

- Korisnicima kod kojih je reobračunom toplinske energije utvrđena negativna razlika u obračunatoj toplinskoj energiji ponuđeno je financijsko obeštećenje, a u suradnji s tvrtkom Komunalac koja je kupac toplinske energije za navedene zgrade. Navedeni bivši podizvođač je bio mala, lokalna tvrtka pa su, srećom, i posljedice lokalizirane, kako se naknadnom provjerom i potvrdilo - rekao nam je Mario Krička, prokurist u Brunati zadužen za Hrvatsku i Sloveniju, tvrtki koja do danas ima ugrađenih između 145 i 150 tisuća uređaja samo u Hrvatskoj. Brunata je morala podnijeti odgovornost za ovaj slučaj pa iz tog razloga ne želi navoditi ime lokalnog podizvođača. Tek saznajemo da je riječ o maloj obiteljskoj tvrtki.

Prve žalbe

U početku su se žalila tri, četiri stanara, nastavlja Krička, nakon čega su Brunatini tehničari izvršili sveobuhvatni pregled relevantnih zgrada i ustanovljeno je stvarno stanje.

- Napravili smo kompletan reobračun za navedene zgrade pa isplaćeni iznosi točno odgovaraju razlici prethodno izračunate i reobračunate raspodjele troška za svaki stan. Iz toga je jasno da je svaki stanar dobio drugačiji iznos, u skladu s izračunatom razlikom za svoj stan. Radi se samo o stanarima kojima je naplaćeno prethodno više nego što je po reobračunu ispalo - kaže Krička.

Iz Komunalca Požega stigao nam je vrlo sličan odgovor u kojem, također, potvrđuju da su stanari uočili nelogičnosti oko skaliranja razdjelnika, no i da su propusti uklonjeni.

Odabrali ih stanari

Napominju da su stanari višestambenih zgrada sami izabrali i angažirali Brunatu za ugradnju razdjelnika i mjesečno očitanje impulsa. Shodno tome svaki je vlasnik stana potpisao ugovor s tom tvrtkom. I oni, kao i Danci, ističu da nisu stekli nikakvu korist jer svaka zgrada ima svoje mjerno mjesto u podstanici (kalorimetar) koji mjeri ukupnu potrošnju zgrade, što na ovaj propust nije imalo utjecaja.

Zasad nije poznato, ili nije javno priznato, je li uočen problem u programiranju i u drugim gradovima u kojima su tvrtke koje se time bave ugrađivale razdjelnike i je li zbog toga došlo do isplate odštete. No, ako i nije, ne bi čudilo da i drugi gradovi krenu slijediti primjer Požege.

U izradi novi pravilnik o ugradnji

Činjenica je da su izvođači radova velikim dijelom krivi zbog krivog programiranja razdjelnika, na što je već Jutarnji upozorio, a potom i krive raspodjele toplinske energije u zgradi te visokih računa. No, s njima krivnju dijeli i država jer nije napravila potrebne korake te je pogrešno ugradila direktivu o energetskoj učinkovitosti, a u takvoj situaciji tvrtke su pohrlile ugrađivati razdjelnike često bez potrebne infrastrukture i educiranog osoblja. Prema najavama Ministarstva zaštite okoliša i energetike s kraja prošle godine, uočeni problemi do sljedeće bi se sezone trebali riješiti jer je u tijeku kreiranje novog sveobuhvatnog normativnog i tehničkog okvira kojim bi se reguliralo područje toplinarstva.

Jutarnji list

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer