Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Treba li predstavnik suvlasnika imati licenciju?

Jasno je da i needucirani predstavnici i needucirani suvlasnici mnogima odgovaraju, što upraviteljima, što izvođačima, čast iznimkama, ali tome treba polako stati na kraj. 

Svi smo svjesni mnogih problema u suvlasničkim zajednicama zbog Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima za kojeg možemo reći da nije loš u osnovi, ali je dobrim dijelom zastario. Problem su loši i nesavjesni upravitelji i takvi predstavnici suvlasnika i velika većina nezainteresiranih suvlasnika koji su se stavili u poziciju da većinom prigovaraju i pritom uporno zaboravljaju da po ovom zakonu imaju i obaveze u upravljanju nekretninom u kojoj posjeduju stan, garažu, poslovni prostor.

No, osobno mislim da je u trokutu zvanom Upravljanje stambenom nekretninom koji se sastoji od suvlasnika, predstavnika suvlasnika i Upraviteljapredstavnik taj koji je temelj svega. Naime puno puta Upravitelji znaju kazati kakvog predstavnika imate takva Vam je i zgrada. Moram priznati da su upravu.

>>> Kako smijeniti upravitelja zgrade u 11 koraka

Radom u Udruzi suvlasnika-stanara grada Karlovca i redovnoj komunikaciji s kolegama iz riječke Udruge veliki dio upita i informacija od strane suvlasnika dolazi nam o lošem i nesavjesnom radu predstavnika, da ne kažemo da se i izraz 'šerifovanje' ustoličio.

Tko je za to kriv? Pa pomalo svi u tom trokutu.

Nerijetko takav predstavnik odgovara Upravitelju pa izvode razne makinacije i lov u mutnom, na financijsku štetu suvlasnika, o čemu se već često i piše u medijima jer sve do sada takve su stvari jednostavno smatrane kao 'svađa u selu'.

Često predstavnik suvlasnika zbog već spomenute nezainteresiranosti suvlasnika uoči priliku i krene u raznorazne pogodbe s upraviteljima, raznim izvođačima… Evidentno je i da mnogi predstavnici ne poznaju zakonske propise i ostale podzakonske akte vezane uz suvlasničku zajednicu.

Ne kažem da moraju znati (zato i postoji pravna služba upravitelja) baš sve od A do Ž, ali ne bi škodilo da znaju više toga. U praksi sam se susretao (posebice oko slučajeva s Toplanama) da predstavnici jednostavno ignoriraju Zakon o vlasništvu koji je jači, da tako kažem, od Zakona o tržištu toplinke energije (ZOTTE), što sam kasnije i na sudu vidio. Predstavnici i suvlasnici moraju znati da je Zakon o vlasništvu 'sveto pismo' u suvlasničkoj zajednici .

>>> PET KORAKA kako smijeniti predstavnika suvlasnika

Jasno je da i needucirani predstavnici i needucirani suvlasnici mnogima odgovaraju, što upraviteljima, što izvođačima, čast iznimkama, ali tome treba polako stati na kraj jer ovo što imamo danas u suvlasničkoj zajednici dobrim je dijelom posljedica toga.

Stoga želimo čuti Vaše mišljenje o možebitnoj licenciji za predstavnika suvlasnika, koja bi dokazivala da predstavnik ima barem minimum znanja o našem krovnom zakonu i ostalim zakonima, uredbama i odlukama vezano uz suvlasničku zajednicu (40-ak što zakona što uredbi i ostalih propisa).

Također se i dalje zalažemo za uspostavu registra predstavnika suvlasnika, a moram napomenuti da su upravitelji izričito protiv toga!

Zgradonačelnik

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer