Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

O novom zakonu upravljanja i održavanju zgrada: Praksa će pokazati što je dobro

U pripremi je novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji bi trebao definirati koje su dužnosti sustanara, te jasna pravila za upravitelje i predstavnike suvlasnika. Što bi to trebalo značiti pitali smo predsjednika Udruge suvlasnika- stanara grada Karlovca Alena Kristovića i direktoricu Inkasatora, tvrtke koja upravlja dijelom zgrada.

Alen Kristović kazao je kako se u novom zakonu govori o podizanju pričuve, minimalna mora postojati, ali je najbolje da se određuje prema prioritetima zgrade. Minimalna pričuva da, ali visinu same pričuve treba odrediti prema željama i prioritetima suvlasnika zgrade.

– Zakon je još u povojima, sve je još tajnovito, ako se odredi visina tri kune, a bit će tri kune. Nema tu puno razmišljanja, posebno kada se radi o tome da treba novi krov na zgradi i slično.

U novom prijedlogu zakona se spominje i to da bi zgrade trebale dobiti OIB, odnosno postati pravne osobe.

– Meni je ovaj model- upravitelji, predstavnici i suvlasnici sasvim ok. U Zakonu o gospodarenju otpadom piše da će se u slučaju nerazvrstavanja otpada kažnjavati krajnji korisnici. To po današnjem modelu nije moguće kazniti. Ovako kada zgrada bude imala oib, postoji mogućnost da će moći biti kažnjena. Praksa će pokazati je li to dobro ili nije. Banke smatraju zgrade pravnom osobom samo kada je u pitanju kredit, sve ostalo ide preko upravitelja, rekao je Kristović.

Da će novi zakon donijeti olakšanje u poslovanju nada se direktorica Inkasatora Andreja Barberić.

– Mi kao upravitelji podržavamo apsolutno donošenje novog zakona o upravljanju zgradama a koji bi objedinio sve one elemente koji su u ovom trenutku regulirani drugim zakonskim okvirima, a koji bi bio pod kapom zakona o gradnji jer bi nama u praksi takav jedan zakon olakšao poslovanje, odnosno određene procese i procedure u donošenju odluka. Puno je prepreka sada, većina zgrada nije u mogućnosti donijeti sto postotne odluke, ili nisu provedeni postupci nasljeđivanja, ili suvlasnici ne žive u zgradi već negdje vani i uopće ih nije briga za održavanje zgrade. Pričuve nisu dovoljne za neke osnovne potrebe za održavanje zgrada, nisu dovoljne da bi mjesečno servisirali npr. police osiguranja.

Novim načinom upravljanja održavanje zgrada moglo bi biti kvalitetnije. Zgrade građene ’80-ih u Karlovcu u lošem su stanju jer nedostaje način da se suvlasnike motivira na ulaganje u nekretninu koju imaju u vlasništvu, zaključuje Barberić.
Jedan od upravitelja je i tvrtka Petračić projekt vlasnika Davora Petračića koji nije želio davati komentare jer, kako kaže, ništa još nije službeno potvrđeno.

Trend

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer