Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Cijene stanova u šest mjeseci pale za rekordnih 11,2 posto

 Brojne građevinske tvrtke u Hrvatskoj počele su rasprodaju stanova, što je u prvih šest mjeseci ove godine dovelo do pada cijene novosagrađenih stanova za 11,2 posto, nezapamćenog od početka krize, objavio je Ekonomski institut u najnovijem broju Sektorskih analiza Građevinarstvo i nekretnine. U Hrvatskoj ima barem 20 tisuća neprodanih novih stanova.
Na njihovu djelomičnu prodaju po nižim cijenama mnoge građevinske tvrtke bile su prisiljene zbog ulaska u postupak predstečajne nagodbe, tijekom koje nastoje smanjiti svoje dugove i nastaviti poslovanje. To je znak početka deblokade tržišta nekretnina u Hrvatskoj, ocjenjuje autor analize Goran Buturac...On podsjeća da se gradnja novih stanova u Hrvatskoj i potražnja za njima nakon 2008. godine više nego prepolovila, ali da se cijene novih stanova unatoč tome nisu bitno smanjivale - sve do ovog proljeća. Velik dio novih neprodanih stanova građevinari su sagradili uz pomoć kredita banaka, kojima također nije u interesu spuštati njihove cijene.

Novosagrađene stanove građevinari su u prvoj polovini ove godine prodavali za oko 10.500 kuna, ili 1.400 eura po četvornom metru, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. No, ovdje je riječ o prosjeku iz kojeg se ne vidi koliko su iznosile cijene stanova na rasprodaji.

Prema podacima Burze nekretnina, posljednjeg dana u listopadu za kvadrat stana u Hrvatskoj prodavači su prosječno tražili 1.640 eura. U Zagrebu su tražili 1.501 euro, na obali 1.993, a u ostalim dijelovima Hrvatske 1.116 eura.


Izvor: Glas Istre

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.