Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

89 posto hrvatskih kućanstava živi u vlastitim nekretninama

 Glavnina stambenih prostora u Hrvatskoj, gotovo 89 posto, je u privatnom vlasništvu ili suvlasništvu, njih 10 posto unajmljuje se, dok je Popisom stanovništva provedenim 2011. godine u Hrvatskoj zabilježeno 215 beskućnika, objavljeno je danas u Državnom zavodu za statistiku (DZS).

Popisom iz 2011. utvrđeno je da u Hrvatskoj ima ukupno 1.498.594 nastanjenih stambenih jedinica. Od toga je 1.496.558 stanova (pod čime statistika vodi i stanove i kuće), a 1.080 kolektivnih stanova (npr. domovi umirovljenika, samostani i sl.), dok je 956 ostalih stambenih jedinica, odnosno prostorija i objekata koji u građevinskom smislu nisu stanovi,..

ali se koriste za stanovanja, poput nastanjenih podruma, garaža, pokretnih objekata i sl.

U stanovima živi 4,2 milijuna stanovnika Hrvatske, u kolektivnim domovima njih 39.226, a ostalim stambenim jedinicama 1.650.

Od ukupno 1,5 milijuna hrvatskih kućanstava njih 88,8 posto ili 1.349.283 stanuje u stambenim jedinicama koje su u privatnom vlasništvu ili suvlasništvu, dok 11,2 posto kućanstava unajmljuje stambeni prostor po raznim osnovama.

Nešto manje od 70 tisuća kućanstava, odnosno 4,6 posto, su najmoprimci koji su u srodstvu s vlasnikom stana, njih 3 posto ili 45,5 tisuća su najmoprimci sa slobodno ugovorenom najamninom, a 1,8 posto ili 27,3 tisuće sa zaštićenom najamninom, dok oko 15 tisuća kućanstava ili 1 posto unajmljuje dio nečijeg stana.

U stambenim prostorima koje koriste po ostalim osnovama korištenja stanuje 11,6 tisuća kućanstava, dok je u cijeloj Hrvatskoj Popisom zabilježeno 215 beskućnika.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj prema Popisu iz 2011. godine ima ukupno gotovo 2,25 milijuna stanova ili 19,7 posto više nego prema Popisu iz 2001. godine.

No, od ukupnog broja stanova nastanjeno ih je manje od 1,5 milijuna, dok je privremeno nenastanjenih više od 342 tisuće, a napuštenih stanova gotovo 74 tisuće. U odnosu na prethodni popis privremeno nenastanjenih stanova je čak 74,1 posto više, a napuštenih 74,5 posto više.

Stanova za vlastiti odmor i rekreaciju, odnosno vikendica je 249,2 tisuće ili 36,6 posto više nego 2001., dok je broj stanova za iznajmljivanje turistima u deset godina povećan za čak 244,2 posto - sa 17,5 tisuća na više od 60 tisuća.

Najviše je stanova za odmor i rekreaciju, očekivano, u jadranskim županijama - Zadarskoj (gotovo 40 tisuća), Primorsko-goranskoj (36,5 tisuća), Splitsko-dalmatinskoj (30,2 tisuće), Šibensko-kninskoj (27,8 tisuća) i Istarskoj (23 tisuće).

Oko 25 tisuća stambenih jedinica u Hrvatskoj koristi se pak u vrijeme sezonskih poslova u poljoprivredi te za obavljanje ostalih djelatnosti.

Podaci DZS-a pokazuju i da najviše nastanjenih stanova ima 3 sobe - njih 514.160 ili 34,4 posto, a slijede dvosobni (27,5 posto), četverosobni (18,9 posto), jednosobni (8,9 posto) i peterosobni stanovi (7,1 posto). Više od 5 soba ima tek 3,2 posto stanova.

Prosječna kvadratura nastanjenih stanova iznosi pak 81 četvorni metar, pri čemu je najveća kvadratura stanova u Međimurskoj županiji i iznosi 100 'kvadrata', a najmanja u Gradu Zagrebu - 71 'kvadrat'.

Većina hrvatskih stanova izgrađena je u razdoblju od 1961. do 1990. godine - više od 860 ili 57,5 posto ukupnog broja nastanjenih stanova.

Promatrano prema instalacijama, većina nastanjenih stanova u Hrvatskoj ima vodovod (98,2 posto), kanalizaciju (98 posto) i električnu energiju (99,8 posto), no plinske instalacije ima tek 36,6 posto stanova, a klimatizaciju njih 30,7 posto.

Podaci iz Popisa pokazuju i da u Hrvatskoj vlastiti zahod u sklopu stana nema tek 2,5 posto, kupaonicu 3,9 posto, a kuhinju samo 0,1 posto nastanjenih stanova.


Izvor: www.liderpress.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.