Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Stanarima curi voda, ali ne žele dati novac za popravak krova

 Godinama im pada žbuka sa zidova i curi voda po stanovima, a imaju premalo novca u pričuvi da konačno poprave krov

Ne mogu se ja više boriti s time. Već su godinama s prvom kišom naši zidovi poplavljeni. Voda curi u hodniku zgrade i u nekim prostorijama u mome stanu. Čekamo i čekamo da se nešto popravi, ali još uvijek ništa. Pa, svako malo moram sanirati štetu i bojati zidove u spavaćoj sobi i kupaonici – u očaju je istaknula Katarina Dejanović, koja živi na četvrtom katu u Vajdinu vijencu 4 u Dugavama.

Žbuka otpada sa zidova, a u hodniku su zgrade postavljene plastične kante...

za skupljanje vode.

"Samo su napravili veću štetu"

– Nekoliko su puta dolazili iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva da poprave krov zbog kojeg imamo problema, no čini mi se da su samo napravili još veću štetu – poručila je Dejanović, koja krivnju prebacuje na predstavnicu stanara.

S druge strane, predstavnica Nataša Duspara kaže kako čini sve što je u njezinoj moći da se problemi u zgradi riješe.

– Mi jednostavno nemamo dovoljno novaca u pričuvi za veće popravke. Predlagala sam da povećamo cijenu pričuve za popravke na zgradi, ali su stanari to jednoglasno odbili – kazala je Nataša Duspara. Potvrdili su to i iz GSKG-a.

"Godinama krpamo taj krov malo-pomalo"

– Godinama krpamo taj krov malo-pomalo. Zgrada je stara i ima dosta problema, ali nema novca. Plaćaju pričuvu 2,73 kune po četvornome metru, a trebala bi se povećati na barem četiri kune ako žele da se naprave konkretni popravci. Za sanaciju krova potrebno je barem 1,2 milijuna kuna – kazala je Vesna Vranjković iz GSKG-a, te dodala da financijski jedva pokrivaju i manje popravke.

U planu je sanacija jednog balkona, kaže, no čekaju ljepše vrijeme za radove.

Izvor: Večernji list

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.