Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Za stan od 110 četvornih metara najam 2250 kuna

 Tržišna cijena najma stanova, prema podacima portala Crozilla nekretnine, za istu veličinu stana kretala se oko 4800 kuna

Zagrepčani koji još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje u prilici su unajmiti jedan od 450 gradskih stanova u naselju Novi Jelkovec za trenutačno najnižu cijenu na tržištu.

Dobar model

Dugo najavljivani potez Gradske uprave, kako bi se riješio problem većine neprodanih stanova u novom naselju, tako je konačno pokrenut. Grad je raspisao javni natječaj 21. studenog, koji traje do 5. prosinca, a građanima se nudi najviše trosobnih stanova...– Ovakav projekt najma stanova već se pokazao dobrim i uvjeren sam da će odaziv Zagrepčana i ovaj put biti velik, kao i na protekla tri natječaja – kazao je Miodrag Demo, voditelj projekta, te dodao da su iskustva s gradskim podstanarima dobra te da je vrlo malo onih koji ne plaćaju redovito svoje obveze jer takve brzo opominju.

Na tržište će 189 stanova od 70 do 110 četvornih metara. U ponudi je i veliki broj četverosobnih, njih 100, 81 dvoipolsobni stan te 72 troipolsobna stana.

Kriteriji na temelju kojih će se praviti lista osoba koje će imati prednost za odabir stana i sklapanje ugovora s Gradom su mnogobrojni, a prednost će imati mladi visokoobrazovani znanstvenici i kulturnjaci. Nakon odabira stana, građani će s Gradom potpisati ugovor na pet godina, a nakon isteka, ako su redovito plaćali sve račune i najam, imat će mogućnost produljiti boravak u njemu za još pet godina.

Jamčevina na račun

Gradu će se morati uplatiti jamčevina u iznosu dvije mjesečne najamnine, kao jamstvo za najam i popravak prouzročenih oštećenja u stanu i zajedničkim dijelovima zgrade. Od ukupno 2713 stanova koliko ih ima Novi Jelkovec, ovim potezom Grada trebali bi se potpuno ispuniti kapacitetei naselja. S obzirom na cijene na tržištu, stanovi u Novom Jelkovcu, iako veliki, bit će najjeftiniji. Primjerice, stan od 110 četvornim metara u Novom Jelkovcu stajat će oko 2250 kuna, a prema podacima portala Crozilla. com, mjesečna cijena najma stana, čija je kvadratura između 60 i 80 metara, čak 3555 kuna. Za najam stanova većih površina, onih između 80 i 100 kvadrata u prosjeku se tražilo 4877 kuna. – Najveća potražnja tijekom posljednjih mjesec dana bila je na području Trešnjevke, Centra, Maksimira, Črnomerca i Jaruna – kazala je Ivana Beljan s Crozille.

Prazne prostore dati umjetnicima i udrugama

Za Novi Jelkovec postoje i drugi planovi, a u suradnji s Gradom Zagrebom, neki od projekata koji bi se trebali raditi u naselju uskoro bi trebali biti prijavljeni na fondove EU.

- Dio praznih poslovnih prostora treba ponuditi mladim umjetnicima za ateljee, za jednu kunu najma, dati prostor udrugama koje se bave djecom, njihovim razvojem i kreativnošću. To su socijalne inovacije koje su naročiti prioritet EU fondova - pojasnio je profesor Gojko Bežovan, voditelj studija Upravljanje gradom. U velike stanove koji se neće moći dati u najam trebalo bi zbrinjavati starije osobe, ili ih dati u najam skupinama mlađih ljudi koji žele živjeti zajedno.


Izvor: Večernji list

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.