Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Najmodavac ubire novac, a susjedi izvlače deblji kraj

 Ne postoje mehanizmi da se doskoči podstanarima, osim da se utječe na vlasnika stana da im otkaže najam, kaže Stanić

Cjelodnevna buka kakvu može stvarati osam odraslih stanara u četrdesetak kvadrata, smeće koje se raspada u zajedničkom hodniku, smrdljivo rublje iz kontejnera na zajedničkom užetu za rublje - samo su djelić svakodnevice bračnog para osječkih umirovljenika iz Donjeg grada kojemu se život okrenuo naglavce kada je prije nešto više od godine dana za susjede dobio “podstanare iz pakla”.

Žive u kući koja nalaže suživot s prvim susjedima. Zajedničko im je dvorište te unutrašnji hodnik iz kojega ulaze svaki u svoje predsoblje.- Od trenutka kada su se uselili u podstanarski stan, mi nemamo mira. Skupljaju otpad svih vrsta, skladište ga, razno rublje iz kontejnera namaču u vodi pa ga objese u dvorište, od čega smrdi cijela ulica. “Prometuju” cijeli dan i cijelu noć, nemamo sekunde mira. Uz to, ponižavaju nas, po mom suprugu, čovjeku starom 80 godina, sipaju uvrede, prijete se da će na njega nožem - priča nam umirovljenica, koja je susjede zbog prijetnji i remećenja javnog reda i mira više puta prijavljivala policiji. No izostao je bilo kakav pomak nabolje. Kaže, ni vlasnike stana nije briga što podstanari rade - njima je očito novac koji od njih dobivaju dovoljan da okrenu glavu.

Iz Udruženja stanara grada Osijek upozoravaju kako je ova priča samo jedna od mnogih sličnih u Osijeku - gradu u kojemu je, nažalost, kultura življenja pala na niske grane, posebice kada je u pitanju podstanarstvo.

- Zaprimamo, preko svake mjere, pritužbe Osječana kojima život zagorčavaju tuđi podstanari. Ima tu svega, od neurednih do bučnih, no najgori su ipak oni koji financijski oštećuju stanare s kojima dijele mjerne uređaje za režije. Plaćaju režije za jednu osobu kod koje se, primjerice, na dnevnoj bazi tušira njih petero - priča Vladimir Stanić, iz Udruženja stanara, te ističe kako je najgore od svega što su ljudi koji žive uz takve podstanare - nemoćni.

- Ne postoje mehanizmi da se doskoči podstanarima, osim da se utječe na vlasnika stana da im otkaže najam. Mogu ih tek prijaviti Poreznoj upravi, koja bi mogla provjeriti jesu li svi podstanari koji žive u stanu prijavljeni, te Sanitarnoj inspekciji, koja može obaviti uvid ugrožavaju li smeće i smrad u zajedničkim prostorijama i dvorištu ostale stanare - zaključuje Stanić.

Izvor: Glas Slavonije

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.