Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Police osiguranja održavaju zgrade

 U proteklih dvadesetak godina, najveći dio zgrada je očuvan najviše zahvaljujući policama osiguranja. I nakon proteklih dvadeset godina od početka privatizacije stambenih zgrada,  kod mnogih suvlasnika svijest nije dostigla razinu o obavezama  koje su preuzeli.  Zgrade su svakim danom sve starije. Vrijeme , erozija i nemar...

za posljedicu imaju razne štetne događaje. Pucanje vodovodnih cijevi, kvarovi na dizalima,  štete na drugim zajedničkim dijelovima se najčešće rješavaju  preko polica osiguranja.

Ipak , nije to pravilo u svim situacijama.

 U posljednje vrijeme se povećava broj štetnih događaja, pa su  i osiguravajuće kuće krenule u rigrozniji nadzor  i izvide po prijavama  šteta.  Sve više je evidentiranih slučajeva gdje je zbog dotrajalosti djela infrastrukture  nastupila šteta. Osiguravatelji više ne prihvaćaju pokrivanje takvih posljedica.

Sve više dolazimo do spoznaje da je u zgrade nužno ulaganje u obnovu infrastrukture i ostalih zajedničkih dijelova zgrada.

Međutim i dalje je nužno kvalitetno osiguranje. Glavnu ulogu u zaključivanju police osiguranja ima upravitelj. Njegova je obveza da pronađe najkvalitetnije osiguravajuće kuće, pod najpovoljnijim uvjetima i sa adekvatnim opsegom pokrića štetnih događaja. Suvlasnici imaju pravo odabira ponuđenih riješena o čemu mogu donositi i odluke.

Često je prisutna situacija da suvlasnici  ne znaju  što zapravo donosi polica osiguranja. Primjećujemo da je to najviše posljedica nezainteresiranosti ili osiguranje smatraju kao teret. 

Ima slučajeva gdje suvlasnici ostanu iznenađeni činjenicom da im polica osiguranja ne pokriva štetu. Tek data vide da imaju jeftinu policu   koja ima ograničeni opseg pokrića šteta. 

Koliko vrijedi polica osiguranja znaju najbolje oni koji su imali sreću u nesreći  jer im je stan izgorio u požaru. Da nema police osiguranja, preostao bi im život na ulici. 

Pripremio:M.J.

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.