Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Vraća se obveza ugrađivanje razdjelnika

Oko 50 tisuća kućanstava koja nisu ugradila razdjelnike morat će to učiniti, potvrdilo je Ministarstvo energetike i okoliša. Nakon što je propisana zakonska regulativa o ugradnji, to je napravilo oko 105 tisuća kućanstava, od čega je dio građana profitirao, dijelom su računi ostali isti, a dio njih plaća više.

Lani je završena i velika studija isplativosti, a generalni zaključak bio je kako, generalno gledajući, razdjelnici nisu isplativi, no u računicu su ubrojeni troškovi koji zapravo s mjerenjem i raspodjelom nemaju veze. Zbog različitih cijena toplinske energije i specifične energetske potrošnje prije uvođenja razdjelnika, ali i prosječno ostvarenih ušteda, negdje je ugradnja isplativa. Naime, Zakon o tržištu toplinske energije kojim se uređuje tržište toplinske energije, koji se primjenjuje se od 28. lipnja 2013. godine, a donesen je prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Stoga je jedan od ciljeva izrade Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije dodatno usklađivanje zakonodavstva s direktivom 2012/27/EU.

Praćenje potrošnje

U resornom ministarstvu doznajemo kako s obzirom na to da gotovo sve zgrade u Hrvatskoj imaju tzv. vertikalni razvod, odlučilo se za obvezu ugradnje uređaja za regulaciju odvajanja toplane u zasebnim stambenim cjelinama, dok se uređaji za mjerenje potrošnje toplinske energije moraju nalaziti u toplinskim stanicama, odnosno podstanicama preko kojih se pojedinoj zgradi isporučuje toplinska energija. U Ministarstvu doznajemo da je cilj izrade Nacrta prijedloga Zakona uspostaviti sustav transparentnog praćenja potrošnje do cjelovite ugradnje sustava mjerenja i razdiobe toplinske energije kod krajnjih potrošača. Nadalje, Nacrtom prijedloga zakona će se, između ostaloga, urediti sustav ugradnje, očitanja i održavanja uređaja za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije, zaštititi prava krajnjeg kupca u odnosu na postupanje kupca te odrediti nadležnost za obavljanje inspekcijskog nadzora. U izradi nacrta prijedloga zakona, uz stručnjake Ministarstva, Uprave za energetiku, sudjeluje i Energetski institut “Hrvoje Požar”. Stoga, mjerenje potrošnje toplinske energije je obvezno.

Posebna dozvola

- To znači da suvlasnici imaju izbor odabrati energetski učinkovit način grijanja (uz popratni elaborat i odobrenje stručnog tijela), no ako se individualno odluče na ‘izlazak iz sustava’, morat će plaćati naknadu za energetsku učinkovitost jer je mjerenje potrošnje obvezno na razini Europske unije! Kontrola nad ugradnjom razdjelnika topline provodit će se sukladno izmjenama prijedloga zakona, odnosno prema pravilniku koji prati zakon, a zakonom je predviđena i inspekcija koja će nadgledavati ugradnju, tehničke karakteristike itd. Krajnji će kupac moći podnijeti prigovor HERA-i - doznajemo u Ministarstvu okoliša.

Stjepan Franc, zamjenik predstavnika suvlasnika na Ferenščici, inače inženjer elektrotehnike i energetike, ažurno vodi izračune potrošnje u zgradi otkako su u većini stanova ugrađeni razdjelnici i tvrdi kako je na godišnjoj razini ušteda 17 posto. - Kada se govori kako su razdjelnici neisplativi, smatram da je to spin. Jasno je da manjini (od 10 do 15% stanova) razdjelnici nisu ‘isplativi’, ali oni nisu niti uvedeni radi njih, nego radi većine (od 60 do 70% stanova) koji od njih imaju veliku korist - smatra Franc i pokazuje egzaktne brojke. Konkretno u njihovu ulazu, kaže Franc, u 28 stanova ugrađeni su razdjelnici, a u sedam to nije napravljeno. Tih 28 čini 1557 četvornih metara grijane površine, a u preostalih 8 je 436 četvornih metara. U prvoj skupini su čak 22 stana uštedjela između 30 i 65 posto u odnosu na one bez razdjelnika.

 - Četiri stana su ostvarila uštedu od 14 do 26 posto, a dva stana uštedjeli su pet, odnosno sedam posto. Prema tim podacima, većina tih stanova već je isplatila ugradnju - pojašnjava Franc i kaže kako prema njegovim izračunima trećina vlasnika stanova u Hrvatskoj, koji nisu ugradili razdjelnike, samo u 2016. godini izgubili 30 milijuna kuna.

Ostavite li mjesec dana radijatore na “nuli”, platit ćete samo fiksne troškove grijanja

Razdjelnici rade tako da bilježe impulse potrošene toplinske energije. Broj impulsa koji se zabilježi u jednom stanu čini udjel u potrošnji zgrade. Te podatke tvrtka koja je ugradila razdjelnike šalje isporučitelju toplinske energije na kraju mjeseca, a onda se izračunava točan iznos koji potrošač mora platiti. Podaci dolaze u sustav, ne mogu se mijenjati, pa nisu podložni nikakvim manipulacijama. Impulsi se stavljaju u kontekst potrošnje cijele zgrade. Jedan impuls ne košta svaki mjesec isto, nego ovisi o tome koliko je zgrada ukupno potrošila tog mjeseca. Na to se dodaju fiksni troškovi, kao i potrošnja tople vode (ako ide preko toplane, što nije nužno) i dobije se ukupan iznos. Ugradnja razdjelnika ne znači nužno svima uštedu. Naime, nekima će računi biti veći, drugima manji, a neki će dobivati posve jednake račune. To ovisi o mnogo čimbenika. U svakom slučaju, čak i oni koji ne uštede moći će kontrolirati potrošnju. Ako nekoga nema u stanu čitav mjesec i isključi grijanje, platit će samo fiksne troškove. To prije nije bilo moguće.

novac.jutarnji.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.