Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Stambena zgrada postala Big Brother

Nešto od njih je osnovano, nešto nije, no lani su zabilježene čak 1374 prijave sumnje u kršenje prava na zaštitu osobnih podataka, među kojima se najveći dio njih dogodio u segmentu teleoperatera, ali i odnosa unutar stambenih zgrada.

Samo ovih posljednjih lani je u izvješću Agencije za zaštitu osobnih podataka zabilježeno 50-ak, 40 prijava poteklo je iz telekomunikacijskog sektora, a kršenje prava na zaštitu osobnih podataka primijećeno je i kod obrade podataka od strane agencija za naplatu potraživanja, kao i u bankarskom sektoru.

Agencija je lani uspješno dovršila 1209 predmeta, a 341 je prenesen u ovu godinu.

Jutarnji je za vas pripremio “najluđe” primjere neovlaštenog korištenja osobnih podataka prošle godine.

Stanar nadzirao stanove, sandučiće i zajednički hodnik

Sustanar jedne stambene zgrade u Hrvatskoj - ne navodi se ime grada - u zajedničkoj nekretnini postavio čak četiri nadzorne kamere: jednu na katu ispred stana u kojem živi, drugu na izlazu iz zgrade, treću u ulazu iznad sandučića te četvrtu na stepeništu kod stražnjeg ulaza u objekt.

Prijavio ga je susjed koji mu je potpisao privolu za postavljanje kamere, uvjeren kako će kamera biti postavljena isključivo pred ulaz u njegov stan, no ubrzo se uspostavilo da je zgrada postala “Big Brother”.

Paranoični susjed s kamerama mogao je pratiti sve osobe koje su ulazile i izlazile iz zgrade, a djelatnici Agencije nakon obavljenog nadzora naredili su mu da tri ukloni te da onoj koja mu stoji ispred ulaza u stan promijeni kut snimanja kako ne bi snimao susjedne ulaze. U međuvremenu je u jednoj drugoj zgradi u Hrvatskoj zabilježen susjed koji je kameru postavio u špijunku na ulaznim vratima te snimao susjedni stan i zajedničke prostorije. Naknadno je ustanovljeno da kamera sve snimke pohranjuje pa je vlasniku stana naređeno da isključi mogućnost pohranjivanja materijala i prilagodi kut snimanja.

Krivotvorili mu osobnu i sklopili dva pretplatnička ugovora

Jedan se korisnik Agenciji obratio nakon što su na njegovo ime, ali bez njegova znanja i privole, sklopljena dva pretplatnička ugovora s teleoperaterom, a njemu ubrzo počele stizati opomene za dugovanja.

Nakon obavljenog nadzora otkriveno je kako je zahtjev za ugovor zasnovan na temelju krivotvorene osobne iskaznice na kojoj se nalazila slika koja uopće ne odgovara oštećenom korisniku, a pogrešni su bili i broj osobne iskaznice te adresa stanovanja. Sve je ubrzo riješeno u njegovu korist tako što je Agencija zabranila daljnje korištenje njegovih podataka u svrhu naplate dugovanja.

Bankarica izgubila preslike osobnih iskaznica klijenata

Jedan je Hrvat prošle godine primio čudan poziv: nazvao ga je čovjek koji je na cesti pronašao fascikl prepun kopija osobnih iskaznica, među kojima i njegovu, pa ga je odlučio obavijestiti o pronalasku.

Fascikl je ležao na cesti nakon što ga je tamo zametnula bivša bankarica koja je, tako se barem tvrdi, zabunom iz banke s osobnim papirima ponijela i službeni fascikl koji je uspjela zagubiti.

Jutarnji.hr

 

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.