Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Energetska obnova zgrade ispraznila novčanike stanara

Bučno najavljivana energetska obnova zgrada neće u dobrom sjećanju ostati stanovnicima dviju pulskih zgrada.  Naime, umjesto manjih troškova stanovanja koji su im obećani energetskom obnovom zgrade, suvlasnici su završili s dodatnim izbijanjem novca iz vlastitog džepa.

Da stvar bude gora, ne samo da moraju platiti dodatne troškove koji se redovno i neobjašnjivo pojavljuju iz vedra neba, nego ih za te troškove izvođač radova i tuži! Slučaj je to suvlasnika stanova u zgradama na dvije pulske adrese koje imaju zajedničkog upravitelja, a to je Castrum, piše Glas Istre.

Osim kredita koji su podigli za obnovu ili sanaciju zgrade, vlasnicima stanova na leđa su se strovalili dodatni troškovi nastali zbog nedovršenih i traljavih poslova izvođača radova. Pa tako umjesto povećanja pričuve na 650 kuna na koju su svjesno pristali kada su se odlučili na kredit, na kraju im se ona zbog dodatnih radova poveća na 800 kuna. Umjesto da štede, suvlasnici su prisiljeni idućih 10-ak godina plaćati troškove na koje nisu pristali, niti su ih prouzročili.

No gdje su u cijeloj priči upravitelji zgrada koje suvlasnici uredno plaćaju, i čiji je opis posla briga o zgradama i suvlasnicima. Sudeći prema iskustvima mnogi upravitelji zgrada često nemaju odgovor ni rješenje za nastale probleme, štoviše, ograđuju se od nastale situacije, i suvlasnici su prepušteni sami sebi. Predstavnike stanara se povlači po sudovima bez ikakve pravne zaštite. Ili im ponude pravnu zaštitu koju će vjerojatno opet morati platiti suvlasnici kroz povećanje pričuve.

- Priča počinje kada smo se odlučili na energetsku obnovu i kada smo umjesto izvođača kojeg nam je ponudio Castrum, odabrali drugog, jeftinijeg. Tada nam je odmah predstavnik Castruma rekao da u slučaju da odaberemo drugog izvođača, a ne onog kojeg su oni predložili, oni de facto ne stoje iza nas i sve naknadne probleme morat ćemo sami rješavati. Nije nam bilo sasvim jasno zbog čega nude baš tog konkretnog izvođača radova, imaju li nekakav dogovor s njim, zašto nisu primjerice predstavili dvije, tri ponude? Sve je bilo dobro do pred završetak dogovorenih radova kada su počeli problemi, ispričao je Glasu Istre predstavnik stanara. Rekao je da se ispostavilo da neki od radova nisu dobro napravljeni, a bilo je i nedostataka. Sada su prisiljeni plaćati dodatne troškove.

Jutarnji.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.