Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

KARLOVAČKI PREDSTAVNICI SUVLASNIKA PRVI U HRVATSKOJ UPOZNATI S NOVOM STRATEGIJOM ENERGETSKOG RAZVOJA DO 2030.

Karlovac, 28. studenog 2019. – održan je tradicionalni godišnji skup predstavnika suvlasnika u organizaciji upravitelja, tvrtke Inkasator. Tema ovogodišnjeg skupa bila je nova Strategija energetskog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. te programi koje Grad Karlovca planira u 2020.

Skupu je prisustvovalo 246 predstavnika uz predstavnike Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca – Korana, Udruge suvlasnika – stanara grada Karlovca, Udruge „Potrošač“ te direktore komunalnih tvrtki Grada Karlovca. Ovo je jedan od načina na koji možemo izravno komunicirati upravo sve ono što nam nosi energetska strategija i na koji način gradovi, županije i građani mogu aktivno sudjelovati u njenoj realizaciji i provedbi.

Prijedlog Strategije trenutno je u saborskoj proceduri, donošenje se očekuje krajem godine, a početak primjene početkom 2020. Zadnja strategija donesena je 2009.

„Ovo je potpuno drugačija strategija od prethodne u smislu naglaska na klimatskim i energetskim ciljevima, značajnom smanjenju emisije stakleničkih plinova, velikom udjelu održivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti. Osim što je bitna za tvrtke energetskog sektora bitna je za građane, za jedinice lokalne i regionalne samouprave“, istaknula je direktora Sektora energetike i zaštite okoliša HGK-e, Marija Šćulac Domac.

O smjernicama nove strategije gaže: „Osnovne smjernice su maksimalno korištenje mogućih vlastiti resursa koje imamo. Konkretno je orijentirana na obnovljive izvore energije, a Hrvatska se strateški opredijelila da će značajno ulagati u: obnovljive izvore energije, prije svega u energiju vjetra i sunca; ali i u korištenje geotermalne energije, biomase i bioplina. U odnosu na druge članice EU ili prosjek EU, Hrvatska već sada ima visok udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije koji negdje iznosi i 28%. Do 2030. smo si postavili cilj da ćemo taj udio povećati na preko 32%, negdje čak i 38% dok si je EU postavila cilj udio povećati na 32% na razini cijele EU.“

Hrvatsku očekuje veliki investicijski ciklus, puno ulaganja u nova postrojenja, elektrane i obnovljive izvore energije. EU ima cilj do 2050. postati klimatski i ugljično neutralna, a to znači da ne bismo više koristili fosilna goriva, ne bismo imali emisije CO2 već bi se sva energija proizvodila iz obnovljivih izvora energije.

„Najveći izazov realizaciji strategije je financiranje koje ne smije ići samo iz javnih resursa, proračuna. Očekujemo veliki udio i veliki angažman privatnog sektora. Procjene govore da će nam do 2050. trebati više od 400 mlrd kn da bismo osigurali realizaciju svih previđenih projekata. Veliki dio sredstava dolazi iz europskih fondova, iz novog okvirnog programa. U novom programskom ciklusu EU povećava udio u budžetu sa 20% na 25% za projekte smanjenja emisije CO2 i za borbu protiv klimatskih promjena. Definitivno možemo očekivati sufinanciranje kroz programe EU, možemo očekivati i sufinanciranje nacionalnim sredstvima kroz FZOE-u. Sljedeće godine očekujemo novi program za obnovu višestambenih zgrada, obiteljskih kuća, ustanova“, objasnila je Šćulac Domac te zaključila: „Sigurno ćemo doći do smanjenja potrošnje energije, potrošnje goriva koje onečišćuje okoliš i pokrenuti lokalni investicijski ciklus kojim idemo prema niskougljičnom društvu u kojem Hrvatska definitivno mora biti predvodnik“.

Grad Karlovac već nekoliko godina sufinancira projekte energetske učinkovitosti koje provode građani te intenzivno radi na projektu korištenja geotermalne energije na području grada. „U konzultaciji s upraviteljima predvidjeli smo za sljedeću godinu 2 mil kn za sufinanciranje raznih projekata građana u području energetske učinkovitosti. Obuhvatit ćemo: energetsku obnovu zgrada, izgradnju stanica za podizanje tlaka te sufinanciranje uređenja pročelja u staroj gradskoj jezgri – Zvijezdi. Protekle dvije godine sufinancirali smo ugradnju internih vodomjera sa 1,5 mil kn. Cilj nam je i dalje sa našim gradskim tvrtkama pružati najkvalitetnije usluge uz što povoljniju cijenu, te podržavati direktnu komunikaciju sa građanima jer iz toga proizlaze kvalitetne odluke i projekti“, istaknuo je gradonačelnik Karlovca, Damir Mandić.

U ovogodišnjem skupu predstavnika aktivno su sudjelovali zaposlenici svih gradskih tvrtki, oblikujući komunikacijske točke u prostore na kojima su predstavnici mogli dobiti sve informacije iz područja djelatnosti tvrtki: Čistoća d.o.o., Vodovod i kanalizacija d.o.o., Gradska toplana d.o.o., Inkasator d.o.o. i Grada Karlovca. Ovakav pristup pokazao se iznimno korisnim i učinkovitim te ćemo u tom smjeru nastaviti i u budućim razdobljima.

Inkasator d.o.o.

Andreja Barberić, CSOJ
Savjetnik za odnose s javnošću

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer