Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Za energetsku obnovu i do 85 posto potpore, po zgradi maksimalnih 8 milijuna eura

Do kraja ožujka stiže Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sektoru javnog zgradarstva. Očekuje se vrlo dinamična 2023. u području energetske obnove u sektoru javnog zgradarstva, ali i šire gledano jer bi uštede kroz mjere energetske učinkovitosti putem novih projekata trebale ostvariti i višestambene zgrade te obiteljske kuće u vlasništvu građana.

Naime, resor kojem je na čelu potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić planira do kraja ožujka objaviti Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za energetsku obnovu zgrada javnog sektora neoštećenih u potresu. Osigurana alokacija za to unutar NPOO-a iznosi nešto više od 39 milijuna eura.

Za dokumentaciju i 100%

Ali, u sklopu Vladinog sveobuhvatnog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu iz rujna 2022., na inicijativu ovog resora napravljen je značajan iskorak u poticanju energetske učinkovitosti na korist – građanstva. Usvojenim zaključkom osiguralo se dodatnih milijardu kuna za energetsku obnovu i povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada i obiteljskih kuća do kraja 2023.

Do kraja ožujka stiže Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sektoru javnog zgradarstva.

Očekuje se vrlo dinamična 2023. u području energetske obnove u sektoru javnog zgradarstva, ali i šire gledano jer bi uštede kroz mjere energetske učinkovitosti putem novih projekata trebale ostvariti i višestambene zgrade te obiteljske kuće u vlasništvu građana. Naime, resor kojem je na čelu potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić planira do kraja ožujka objaviti Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za energetsku obnovu zgrada javnog sektora neoštećenih u potresu. Osigurana alokacija za to unutar NPOO-a iznosi nešto više od 39 milijuna eura.

Za dokumentaciju i 100%

Ali, u sklopu Vladinog sveobuhvatnog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu iz rujna 2022., na inicijativu ovog resora napravljen je značajan iskorak u poticanju energetske učinkovitosti na korist – građanstva. Usvojenim zaključkom osiguralo se dodatnih milijardu kuna za energetsku obnovu i povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada i obiteljskih kuća do kraja 2023.

Lanjskih 700 milijuna

Lani u kolovozu objavljen je i Poziv Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje na izravnu dodjelu bespovratnih sredstava za ublažavanje energetskog siromaštva na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi. Za to je osigurana i krajem godine dodijeljena alokacija u iznosu 150 milijuna kuna. Za javne zgrade izvršena je izravna dodjela APN-u u iznosu od 250 milijuna kuna za provođenje ESCO modela temeljem natječaja koji je raspisan u studenom 2022., a prvi tenderi za najspremnije zgrade kreću u svibnju.

Ukupno je, dakle, lani temeljem natječaja Ministarstva ugovoreno 700 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (instrument “EU sljedeće generacije” kroz NPOO 2021.-2026.) od jedne milijarde kuna koja je na raspolaganju u okviru investicije Energetska obnova zgrada za višestambene i javne zgrade neoštećene u potresu. S najavljenim pozivom ova će alokacija biti iscrpljena, a potrebe očito bujaju potaknute energetskom krizom.

Poslovni

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer