Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Kako se održava zgrada i što se sve može napraviti kad su suvlasnici složni

Uvijek nas veseli kada možemo objaviti tekst koji prikazuje neki pozitivan primjer da se ipak može riješiti određeni problem u nekoj zgradi. Upravo je takav i ovaj tekst koji nam je poslao predstavnik suvlasnika jedne zgrade u Sinju jedan od članova Facebook grupe Predstavnici suvlasnika Miroslav Barać. Pogledajte fotografije i pročitajte ovo iskustvo, a možda će baš vas i vaše suvlasnike i predstavnike suvlasnika motivirati na promjene i poboljšanja.

Živim u Sinju u zgradi od 18 stanova. Onog momenta kada je počeo otkup stanova i kada se s društvenog prešlo u privatno vlasništvo, shvatili smo da se o našoj zgradi i okolišu nema tko brinuti do nas samih.

Odvajanje ulaza

Zgrada ima dva ulaza i odmah u početku smo odvojili račune za pričuvu na dva ulaza. Bez obzira na to, svaku inicijativu koju bismo pokrenuli uljudno i profesionalno smo predočili drugom ulazu. Međutim nismo od prve nailazili na njihovu dobru volju ni suradnju, tako da bismo krenuli sami u rješavanje problema koji bi nam se javljali.

Imali smo probleme s odvodnim cijevima u podrumu pa smo našli rješenje tako smo ih odvojili od drugog ulaza. Sada smo neovisni o drugom ulazu i nemamo više problema s tim. Prije bi se uvijek optuživali koja strana ne vodi brigu da dolazi do začepljenja.

Elektrana na krovu

Drugi problem je bio ravni krov koji bismo non-stop popravljali, ali bi nam se proboj vode u stanove ponovno događao. Odlučili smo se na izradu krova. S obzirom na to da nismo imali dovoljno sredstava na računu pričuve tražili smo način kako to izvesti. Pronašli smo tvrtku koja bi iznajmila krov za postavljanje solarne elektrane. Ponudila nam je ugovor na 14 godina uz financijsku nadoknadu za izradu krova, te da nakon isteka ugovora s HEP om, kojemu prodaju struju, 'zarada' od prodaje struje ide pola nama, a pola iznosa njima.

Takav prijedlog sam prezentirao suvlasnicima u svom ulazu u oni su ga prihvatili. S istim prijedlogom otišli smo prema drugom ulazu, ali nisu ga htjeli prihvatiti. Odlučili smo ipak ići sami u taj pothvat (polovina zgrade). Sa svojim sredstvima iz pričuve i uz pomoć sufinanciranja od tvrtke kojoj iznajmljujemo krov, napravili smo krov na kojemu je ta tvrtka postavila solarnu elektranu.

Važno je napomenuti da je ni punu godinu nakon izrade krova bilo veliko nevrijeme koje je kompletnu izolaciju na ravnom djelu krova susjednog ulaza podignulo i bacilo. Naš krov nije ni taknut, što je prvi dokaz da smo napravili pravu stvar, a da ne govorim o poboljšanju života u stanovima na zadnjem katu (utjecaj zime i ljeta).

Sve ovo smo napravili prije jedanaest godina tako da se i bliži dan kada ćemo zarađivati od solarne elektrane.

Energetska obnova fasade

Već nekoliko godina razmišljamo o tome kako bi bilo dobro energetski obnoviti zgradu izradom nove fasade.

Nakon što smo se složili, ovaj put oba ulaza, tu ideju smo predložili našem upravitelju koji je pristupio izradi projekta. Dogovoreno je da idemo na natječaj za dobivanje sredstava iz europskih fondova. Projekt je napravljen i plaćen, ali ponovno zbog odugovlačenja drugog ulaza nismo uspjeli izaći na natječaj. Za to dobrim dijelom krivimo i našeg tadašnjeg upravitelja. Stoga smo se odlučili promijeniti upravitelja i odabrali smo, po našem mišljenju, puno profesionalnijeg i iskusnijeg, a to je Stanouprava Split koji imaju stručnjake za sve poslove (pravne, financijske, građevinske...)

Dakle, od natječaja i sredstava iz fonda nije bilo ništa, pa nam nije bilo druge nego radove financirati svojim sredstvima ili kreditom. Nakon financijske kalkulacije definitivno smo odlučili ići u taj projekt. Naravno, sa svime smo upoznali i drugi ulaz te su pristali.

Stanouprava, po nalogu oba ulaza, otvara natječaj (u kolovozu 2021. godine). Nakon toga smo, u listopadu, zajedno s predstavnikom drugog ulaza i inženjerom iz Stanouprave odabrali izvođača radova. Trebam napomenuti da je naš ulaz imao namjeru raditi samo fasadu, a drugi ulaz i krov i fasadu.

Međutim, kada smo trebali potpisati ugovor, u drugom su ulazu dva (od ukupno osam) suvlasnika počeli raditi probleme. Ponovno isti problem. Njihov predstavnik nas je molio da ih pričekamo dok se ipak nekako ta situacija ne riješi. A kako bismo voljeli da se cijela zgrada obnovi i uredi, odlučili smo ih pričekati. Na žalost, to čekanje je trajalo do travnja ove godine kada nam je izvođač javio novu cijenu zbog poskupljenja cijena materijala. Tu novu cijenu nam je garantirao ako potpišemo do određenog datuma. Kada smo ustanovili da drugi ulaz ipak neće potpisati, mi smo potpisali.

Zanimljivo je da probleme u drugom ulazu uvijek rade isti ljudi, oni koji tu ni ne stanuju. Žive negdje drugdje i imaju svoje obitelji, a ovdje u Sinju im živi mama za koju kažu da nema novca za to. A kome će ti stanovi ostati? Sramotno! U našem ulazu su četiri umirovljenika samca i nije im problem platiti više jer znaju što će time dobiti.

Odlučili smo se za kredit na 15 godina uz kamatu od 2,3 posto. Rata kredita po stanu je oko 300 kuna, a uz pričuvu od 100 kuna to je mjesečni izdatak od otprilike 400 kuna po stanu.

Izrada fasade trajala je dva i pol mjeseca, a uz tvrtku koja je radila sudjelovali su i svi suvlasnici – svojim sugestijama, prijedlozima, fer odnosom i suradnjom s djelatnicima tvrtke. Moram napomenuti da smo odabrali izvođača koji je to profesionalno i kvalitetno obavio, pa može biti preporuka drugima – to je Inegra Split.

Drugi radovi

 

I to nije sve! Dok se obnavljala fasada, dogovorili smo se, mimo troškovnika, da uredimo i trotoar oko našeg dijela zgrade, kao i panel ogradu. Te smo radove platili u gotovini.

Na kraju moram reći da je ovo zasluga svih suvlasnika i njihovog predstavnika (moje malenkosti) koji je, na sreću, imao dovoljno vremena se direktnije nego ostali pozabaviti sa svime ovime. Ne trebam ni spominjati koliko je ugodnije i oku i srcu svima nama nakon svih tih radova, a o učinkovitosti i isplativosti da i ne govorim!

Savjet svima – ustrajte i ne odustajte! Rješenje uvijek postoji!

MIROSLAV BARAČ

 

  • slika_1
  • slika_2
  • slika_3
  • slika_4
  • slika_5
  • slika_6

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer