Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Javna tribina za predstavnike suvlasnika i suvlasnike

Karlovačka tvrtka za prikupljanje i odvoz otpada „ČISTOĆA „ d.o.o. je 15.02. 2023.u organizaciji sa gradom Karlovcem održala javnu tribinu za predstavnike suvlasnika ,suvlasnike i sve zainteresirane na kojoj su prezentirali  rezultate od kad je uspostavljen novi sustav gospodarenja otpadom (1. srpnja 2022. godine), pa do 31. prosinca iste godine.

Direktor tvrtke ,Vlatko Ivka je istaknuo da su zabilježene manje količine miješanog komunalnog otpada za 11 posto, te povećane količine reciklabilnog otpada za 13 posto, u odnosu na isto razdoblje godinu ranije (1. 7. – 31. 12. 2021. godine).

„Podaci za siječanj također govore o pozitivnom trendu u smislu prikupljenih količina miješanog komunalnog otpada – kojeg je manje, te reciklabilnog otpada – kojeg je više, što je dobro, međutim, postoji još vrlo veliki prostor za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada, te povećanje količina reciklabilnog otpada. Vjerujem da ćemo svi zajedno s vremenom još više odvajati otpad i da će njegove količine biti sve veće, a time će manje otpada završavati na Odlagalištu na Ilovcu. I ovom prilikom pozivam građane da odvajaju otpad: prvi rezultati odvajanja su tu, idemo ih još poboljšati svi zajedno“

Istaknuto je da će od slijedećeg mjeseca svaki suvlasnik/krajnji korisnik iz račun dobiti i raspored odvoženja otpada u njegovom kvartu/zgradi te raspored  lokacije mobilnih reciklažnih dvorišta.

Također je u planu češće pranje spremnika za biorazgradivi otpad u ljetnim mjesecima a za predstavnike suvlasnika koji nisu u mogućnosti preuzimati biorazgradive vrećice tvrtka će po dogovoru osigurati dostavu istih na traženu adresu.

Na pitanje je li moguće da sami suvlasnici koji žive u zgradama/ulazima  premjeste spremnike za otpad na njima pogodnije mjesto ,iz tvrtke „ČISTOĆA“ odgovaraju da je to moguće ali da je dosadašnja praksa pokazala da se tada spremnici najčešće premjeste na invalidska parkirališna mjesta ,što je apsolutno neprihvatljivo ,te mole da ih se u slučaju potrebe za premještanjem ipak kontaktira i da zajedno sa suvlasnicima donesu kompromisno rješenje.

Predstavnik iz  Udruge suvlasnika -stanara Grada Karlovca ,Alen Kristović ,je na tribini iskoristio priliku i zahvalio  tvrtki „ ČISTOĆA“ d.o.o. što su prihvatili prijedlog Udruge na suradnju ,koja se i dalje nastavlja ,te su nizom javnih istupa što zajednički ,što individualno, na lokalnim tv i radio postajama i lokalnim portalima sa temom upoznavanja suvlasnika sa stupanjem na snagu novog Zakona ,izazove koji su pred krajnjim korisnicima i razmjenom informacija sa terena iz prikazanih rezultata barem malo doprinijeli istim. Također iz  Udruge suvlasnika -stanara Grada Karlovca apeliraju na svijest suvlasnika o odvajanju otpada kako bi došli do željenih rezultata. Ova tribina je pokazatelj da je neposredna komunikacija između suvlasnika i u ovom slučaju pružatelja Javnih usluga ako ne najbitnija onda je sigurno jedna od bitnijih stavki

( A.K.)

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer